Do góry

Desery Przepis na:

Mandarynkowa eksplozja

Mandarynkowa eksplozja

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2079

Dodano:

Odsłon: 5340

Superowe owocowe ciasto z mandarynkami z puszki. Trzy różne warstwy ciasta świetnie się komponują z masami.

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • jaja 5
  • mąka pszenna Typ 500 5 łyzek
  • Cukier 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy 1 łyzka
  • Ciasto z kakao:
  • jaja 4
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Kakao 2 łyżki
  • Cukier 4 łyżki
  • mąka pszenna Typ 500 2 łyżki
  • Ciasto z orzechami:
  • białka 5
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • mąka pszenna Typ 500 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • orzechy włoskie krojone 20 dag
  • Cukier 15 dag
  • Masa:
  • żółtko jaja kurzego 5 szt
  • Cukier wanilinowy 1
  • mandarynki w puszce
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mąka pszenna Typ 500 1 łyżka
  • galaretka wiśniowa
  • Cukier 7 łyżek
  • Margaryna
  • Mleko 0,5 litra
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Mandarynkowa eksplozja

Przygotowanie

  1. Ciasto z kakao: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy.

  2. Ciasto z orzechami i biszkopt jasny: Robimy tak samo jak ciasto z kakao. Orzechy kroimy drobno.

  3. Masa: W niedużej ilości mleka rozrabiamy żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Margarynę ucieramy i dodajemy chłodny krem. Masę dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy pokrojone drobno mandarynki, a do drugiej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody.

  4. Przełożenie: Biszkopt jasny- masa z mandarynkami- biszkopt z orzechami- masa z kakao- biszkopt z kakao

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń