Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mięsna potrawka z cieciorką"
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 102
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 80
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 102
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 80
Składniki
Cieciorkę opłukać na sitku i odsączyć. Czosnek obrać, posiekać. Ugotowane, wystudzone buraki pokroić na kawałeczki, wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać cieciorkę, czosnek, sok cytrynowy, 1 łyżkę oliwy oraz pastę sezamową tahini. Zmiksować na gładką pastę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Cebulę obrać, posiekać. Połowę cebuli wymieszać z octem, miodem i 3 łyżkami oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Ubić trzepaczką sos winegret. Orzechy włoskie posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej mielone mięso. Dołożyć resztę cebuli, chwilę smażyć na dużym płomieniu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem. Zdjąć z patelni. Chlebki pita podgrzać w piekarniku.
Koperek posiekać. Liście sałaty wymieszać z sosem winegret. Mięsną potrawkę podawać z chlebkami pita, sałatką i humusem z buraczków. Gotowe danie posypać koperkiem oraz posiekanymi orzechami włoskimi.Źródło: Życie na gorąco