Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mięsna potrawka z cieciorką"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30792
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3578
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2783
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1090
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30792
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3578
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2783
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1090
Składniki
Cieciorkę opłukać na sitku i odsączyć. Czosnek obrać, posiekać. Ugotowane, wystudzone buraki pokroić na kawałeczki, wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać cieciorkę, czosnek, sok cytrynowy, 1 łyżkę oliwy oraz pastę sezamową tahini. Zmiksować na gładką pastę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Cebulę obrać, posiekać. Połowę cebuli wymieszać z octem, miodem i 3 łyżkami oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Ubić trzepaczką sos winegret. Orzechy włoskie posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej mielone mięso. Dołożyć resztę cebuli, chwilę smażyć na dużym płomieniu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem. Zdjąć z patelni. Chlebki pita podgrzać w piekarniku.
Koperek posiekać. Liście sałaty wymieszać z sosem winegret. Mięsną potrawkę podawać z chlebkami pita, sałatką i humusem z buraczków. Gotowe danie posypać koperkiem oraz posiekanymi orzechami włoskimi.Źródło: Życie na gorąco