Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaki jest najlepszy biszkopt? Miękki, puszysty i lekki jak piórko. Podstawą każdego biszkoptu jest mąka, jajka i cukier, choć w naszym przepisie możesz znaleźć kilka zaskakujących składników.
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 91
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 127
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 50
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 22
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 91
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 127
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 50
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 22
Składniki
Do misy miksera wbij białka, dosyp sól i ubijaj, aż uzyskasz lekką pianę. W tym czasie dodaj 1/3 ilości cukru i dalej ubijaj, aż powstanie sztywna piana. W drugiej misce umieść żółtka, resztę cukru, wodę, miód i ekstrakt waniliowy. Ubijaj składniki na najwyższych obrotach, aż uzyskasz puszystą, emulsyjną masę. Po czym dodaj połowę ubitych żółtek i delikatnie wymieszaj.
W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj (po łyżce) sypkie składniki do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj olej i wymieszaj do połączenia. Aby lepiej i szybciej połączyć olej, wymieszaj kilka łyżek ciasta z płynnym tłuszczem i dopiero wtedy dolewaj do ciasta. Na końcu dodaj resztę ubitych białek i połącz.
Wyłóż ciasto do blaszki (23 x 23 cm) lub tortownicy (ok. 23) wyłożonej papierem do pieczenia i dwukrotnie uderz foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstaw biszkopt do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut. Po upieczeniu wyłóż ciasto z foremki, usuń papier do pieczenia, odwróć na właściwą stronę i wystudź biszkopt na kratce. Zimny biszkopt przekrój na pół, przełóż bitą śmietaną z owocami lub innym, ulubionym kremem.