Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlety znane są od starożytności. Jednak dopiero Francuzi wynieśli to proste danie na wyżyny sztuki kulinarnej. Do polskiej kuchni omlety trafiły za sprawą królowej Marysieńki, która rozpowszechniła je w czasie swoich podróży po kraju. ☼☼☼ Podczas letnich upałów, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, ale nie mamy ochoty prażyć się w kuchni możemy przygotować omlet gotowany na parze. Przygotowanie to krótka chwila, a omlet sam się zrobi w parowarze, a my nie będziemy musieli się gotować razem z nim. Ciasto biszkoptowe wystarczy przelać do żaroodpornej foremki nastawić timer i odczekać, aż się ugotuje. Lekki jak chmurka omlet sam w sobie jest bardzo smaczny. Jednak podany z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami w miodzie czy lodami to elegancki deser, który zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4815
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13081
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5764
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7349
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4815
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13081
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5764
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7349
Składniki
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę usztywniamy cukrem. Do ubitej piany dodajemy żółtka i śmietanę, ubijamy na niskich obrotach. Do masy dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy silikonową łopatką. Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Formę szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze około 25 minut. Długość zależy od wielkości foremki i parowaru. Lepiej gotować chwilę dłużej - ciasto się nie przypali - niż za krótko.
Gotowy omlet ostrożnie wyjmujemy z parowaru. Zdejmujemy folię. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z mango, granatem i jagodami oraz orzechami laskowymi w miodzie.