Do góry

Desery Przepis na:

Omlet biszkoptowy gotowany na parze

Omlet biszkoptowy gotowany na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2171

Dodano:

Odsłon: 373

Omlety znane są od starożytności. Jednak dopiero Francuzi wynieśli to proste danie na wyżyny sztuki kulinarnej. Do polskiej kuchni omlety trafiły za sprawą królowej Marysieńki, która rozpowszechniła je w czasie swoich podróży po kraju. ☼☼☼ Podczas letnich upałów, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, ale nie mamy ochoty prażyć się w kuchni możemy przygotować omlet gotowany na parze. Przygotowanie to krótka chwila, a omlet sam się zrobi w parowarze, a my nie będziemy musieli się gotować razem z nim. Ciasto biszkoptowe wystarczy przelać do żaroodpornej foremki nastawić timer i odczekać, aż się ugotuje. Lekki jak chmurka omlet sam w sobie jest bardzo smaczny. Jednak podany z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami w miodzie czy lodami to elegancki deser, który zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki

  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • 2 łyżki cukru z górką
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki z górką mąki durum typ 00
  • 2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Omlet biszkoptowy gotowany na parze

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę usztywniamy cukrem. Do ubitej piany dodajemy żółtka i śmietanę, ubijamy na niskich obrotach. Do masy dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy silikonową łopatką. Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Formę szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze około 25 minut. Długość zależy od wielkości foremki i parowaru. Lepiej gotować chwilę dłużej - ciasto się nie przypali ☺ - niż za krótko.

  2. Gotowy omlet ostrożnie wyjmujemy z parowaru. Zdejmujemy folię. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z mango, granatem i jagodami oraz orzechami laskowymi w miodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń