Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Papryka faszerowana"
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Osącz na sicie i odstaw do ostygnięcia.
Czerwone papryki przekrój na pół tak, aby z każdego strączka powstały dwie miseczki (jedna połówka będzie miała u podstawy szypułkę). Po przekrojeniu usuń nasionka i opłucz pod strumieniem bieżącej wody. Zieloną paprykę także przekrój, odetnij szypułkę, usuń nasionka, a następnie pokrój w drobną kosteczkę.
Papryczkę chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka, a połówki strączka pokrój w półplasterki. Cebule obierz z łupin, pokrój na talarki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodaj chili i zieloną paprykę, chwilę smaż razem.
Podsmażone warzywa połącz z koncentratem pomidorowym i łyżką ajvaru. Dodaj ryż i oliwki. Farsz przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj ze startym serem.
Tak przygotowanym farszem napełniaj połówki czerwonych papryk. Do formy żaroodpornej wlej bulion i ustaw papryki. Formę wstaw do piekarnika na około 25 minut i zapiekaj w temperzaturze 180°C. Papryki faszerowane podawaj na ciepło z pozostałym ajvarem.
Czy wiesz, że… Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki, przetrzyj, dodaj roztarty czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami.
Pastę przełóż do słoików, na wierzch wlej łyżeczkę oleju i zapasteryzuj. : 60 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie