Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Patison faszerowany na słodko"
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Składniki
Patisony umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z każdego odkrój wierzch i wydrąż środek tak, aby zostało ok. 1 cm miąższu przy skórce. Z miąższu usuń pestki i pokrój go w kostkę.
Do dużego garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć – osól ją. Następnie włóż całe patisony i gotuj aż będą miękkie (około 30 min). Jeśli nie zmieszczą się wszystkie w jednym garnku, gotuj je osobno. Aby nie wystygły, trzymaj je w piekarniku nagrzanym do 75°C.
W tym czasie przygotuj farsz. Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne, po czym pokrój w niezbyt dużą kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały, i przemieszaj.
Na patelni rozgrzej masło, a następnie włóż miąższ patisona, dodaj szczyptę soli i smaż około 5-7 minut. Następnie dodaj żurawinę oraz jabłka, dopraw cukrem oraz cynamonem i smaż tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodaj posiekane orzechy włoskie.
Skosztuj, by sprawdzić czy farsz jest wystarczająco słodki. Jeśli uznasz za stosowne, dosłodź go teraz.
Tak przygotowanym farszem wypełnij wnętrze wydrążonych, wciąż ciepłych patisonów i natychmiast podawaj.
50 minut Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie