Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone warzywa"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 39
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3561
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 848
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 39
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3561
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 848
Składniki
50 min • Porcja 110 kcal • Przepis na 2-3 porcje
Ziemniaki, fasolkę szparagową oraz cukinię dokładnie myję (jeśli ziemniaki nie są młode, trzeba je obrać). W jednym garnku, w osolonej wodzie, gotuję połówki ziemniaków 2-3 min, aż będą półtwarde (starsze ziemniaki gotuję trochę dłużej).
Fasolkę kroję na pół, usuwam ogonki i włókna i gotuję ją w drugim garnku. Warzywa odcedzam.
Cukinię przecinam wzdłuż na pół i kroję w dość grube plastry. Czosnek obieram i kroję na małe kawałki.
Do naczynia żaroodpornego wlewam oliwę. Dodaję ostrą paprykę i sól, mieszam. Wrzucam wszystkie warzywa. Posypuję je czarnuszką, mieszam, aby połączyły się z oliwą. Warzywa można nią jeszcze skropić.
Piekę je ok. 30 min w temp. 180oC, aż warzywa zmiękną. Można posypać je dodatkowo czarnuszką.
Aneta Klimecka z KatowicŹródło: Kobieta i życie