Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, korzenne pierniczki zrobione z połowy ciasta na piernik staropolski. U nas uwielbiane.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4009
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29427
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18862
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4009
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29427
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18862
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Składniki
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól. Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste. Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni.
Połowę ciasta na piernik staropolski wałkujemy na cienki placek.
Wycinamy z niego pierniczki przy pomocy foremek o różnych kształtach. Pierniczki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15-20 minut. Pamiętajmy aby się nam za dużo nie po przypalały. Pierniczki po upieczeniu studzimy na kratce.
Kiedy pierniczki wtedy je lukrujemy. robimy lukier, czyli mieszamy łyżką białko z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita bardzo gęsta masa. Gęstość masy regulujemy dosypując cukru pudru. Możemy użyć barwników aby lukier był kolorowy. Polukrowane pierniczki ozdabiamy cukiereczkami. Takie pierniczki zamykamy szczelnie na kilkanaście dni aby zmiękły. Smacznego !!!
;-D
;-)))