Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prostą szarlotkę z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5357
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1704
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5226
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1735
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5357
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1704
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5226
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1735
Składniki
Przepis na ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i sodę, dodajemy żółtka, masło pokrojone w kostkę, dolewamy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski dolewamy wodę, mieszamy i odstawiamy, żeby odpoczęło.
Przepis na mus jabłkowy: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone jabłka. Mieszamy, aż się zarumienią i zmiękną. Następnie dodajemy cukier i przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywarły do patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Pieczenie: Blaszkę (ok 25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Połową ciasta wylepiamy spód i nakłuwamy je widelcem - staramy się położyć jak najcieńszą warstwę. Następnie pieczemy przez 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni - aż ciasto się lekko zarumieni. Wyjmujemy spód z piekarnika, układamy na nim nadzienie z jabłek a na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok 40 min również w 190 stopniach - po upieczeniu kruszonka powinna być złota. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)