Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam serniki. Staram się je od czasu do czasu piec na różne okazje. Za każdym razem staram się modyfikować przepisy. Ale wiecie co….ten sernik jest najsmaczniejszy ze wszystkich serników jakie do tej pory upiekłam. Jest bardzo puszysty , wręcz rozpływający się w ustach z dodatkiem dżemu pomarańczowego.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 298
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 529
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 298
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 529
Składniki
1. Dżem: Pomarańczę zalej zimną woda i mocz przez 40 minut. Po tym czasie obierz pomarańcze ze skóry. Ze skór pozbądź się dokładnie białych błon. Skórki pokrój w małą kosteczkę. Wydrąż miąższ z pomarańczy pozbywając się białych błon. 2. Do garnka dodaj wodę i cukier. Całość gotuj do momentu aż cukier się rozpuści. Do syropu dodaj skórkę i miąższ . Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut , aż całość zgęstnieje- gdy jest potrzeba dolej odrobinę wody.
3. Spód: Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj żółtko, cukier oraz wodę. Całość 4. Ciasto wyłóż na blachę , zapiekaj przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na ostudzony spód wyłóż dżem
5. Masa serowa: Cukier i żółtka utrzeć do jasnej , puszystej masy. Dodawać partiami ser. 6. Dodać masło oraz proszek budyniowy i mąkę. 7. Śmietankę ubij na sztywno, białka ubij na sztywno ze szczyptą soli 8. Do masy serowej dodaj białka i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj ubitą śmietankę i również wymieszaj 9. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, włóż na dolną półkę blachę z wodą 10. Masę serową przelej na blachę z podpieczonym spodem i dżemem. Blachę z masą ułóż w piekarniku na środkowej półce i piecz około 70-80 minut