Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto bardzo smaczne i zdecydowanie na dużą blachę 25x36cm. Choć wydaje się czasochłonne to takie wcale nie je jest. Najlepiej zrobić dwa dni wcześniej
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 787
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 787
Składniki
biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia się obu składników. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.
ciasto miodowe: Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”. Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.
masa ananasowa: Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu. Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Krem przykryć ciastem miodowym.
bita śmietana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.
Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).