Do góry

Desery Przepis na:

pyszne ciacho..

pyszne ciacho..

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 15255

ciasto bardzo smaczne i zdecydowanie na dużą blachę 25x36cm. Choć wydaje się czasochłonne to takie wcale nie je jest. Najlepiej zrobić dwa dni wcześniej

Składniki

  • biszkopt: 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • ciasto miodowe: 1 i 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masa ananasowa: 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 100g masła
  • 1 puszka ananasów
  • 1 szklana syropu po ananasach (jak jest mało to uzupełniamy wodą)
  • 1 szklanka wody
  • bita śmietana: 0,5 l kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe na wierzch ciasta.
  • Owoce do dekoracji np. ananasy, banany
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia się obu składników. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

  2. ciasto miodowe: Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”. Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.

  3. masa ananasowa: Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu. Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Krem przykryć ciastem miodowym.

  4. bita śmietana:

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.

  5. Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń