Do góry

Desery Przepis na:

Rachatłukum, lokum, turkish delight

Rachatłukum, lokum, turkish delight

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1508

Dodano:

Odsłon: 7316

Rachatłukum, lokum, turkish delight pod tymi nazwami kryje się niezwykle słodki deser, który jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Za każdym razem, kiedy sięgam po te słodkie kosteczki przypomina mi się moja ulubiona książka z dzieciństwa "Opowieści z Narnii" C.S. Lewisa.

Składniki

  • syrop: cukier 800 g
  • Sok z cytryny łyżka
  • woda 375 ml
  • masa ze skrobi: skrobia kukurydziana 120 g
  • kwaśny winian potasu (cream of tartar) łyżeczka
  • woda 500 ml
  • woda różana łyżka
  • konfitura z płatków róży 3 łyżki
  • opcjonalnie barwnik spożywczy lub sok do zabarwienia
  • do obtoczenia: 160 g cukru pudru 30 g skrobi kukurydzianej lub mąki kokosowej
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę wlewamy do rondla o grubym dnie, dodajemy sok cytrynowy i cukier. Gotujemy do uzyskania konsystencji nitki. Zestawiamy z ognia

  2. W drugim rondelu mieszam trzepaczką lub mikserem 500 ml wody ze skrobią i kwaśnym winianem potasu. Gotujemy ciągle mieszając do momentu uzyskania gęstej masy.

  3. Do skrobi cienkim strumieniem wlewamy syrop. Mieszamy do momentu połączenia się obu składników.

  4. Następnie całą masę gotujemy około godziny na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając by się nie przypaliła. Gotowa masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego kisielu.

  5. Do gotowej masy dodajemy wodę różaną i konfiturę/barwnik i jeszcze chwilę gotujemy mieszając, aż składniki się połączą.

  6. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo papier można natłuścić masłem lub olejem kokosowym. Moja forma ma 20x20 cm.

  7. Chłodną masę odstawiamy na noc do lodówki do zupełnego zastygnięcia.

  8. Masę delikatnie wykładamy na stolnicę obsypaną cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą. Wierzch posypujemy również cukrem i skrobią. Za pomocą ostrego noża, ja użyłam noża do pizzy kroimy masę na sześciany o boku 2,5-3cm. Kosteczki obficie obtaczamy w cukrze pudrze. Rachatłukum jest gotowe do jedzenia.

  9. RADY:
    Możemy użyć dowolnego soku owocowego, dodać pistacje lub migdały.

    Kwaśny winian potasu - jest bardzo ważnym składnikiem ponieważ hamuje proces krystalizacji.

    Gotowe kosteczki najlepiej przechowywać obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem skrobi w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku typu "Tupperware".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń