Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rachatłukum, lokum, turkish delight pod tymi nazwami kryje się niezwykle słodki deser, który jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Za każdym razem, kiedy sięgam po te słodkie kosteczki przypomina mi się moja ulubiona książka z dzieciństwa "Opowieści z Narnii" C.S. Lewisa.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5669
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 954
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36628
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 113
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5669
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 954
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36628
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 113
Składniki
Wodę wlewamy do rondla o grubym dnie, dodajemy sok cytrynowy i cukier. Gotujemy do uzyskania konsystencji nitki. Zestawiamy z ognia
W drugim rondelu mieszam trzepaczką lub mikserem 500 ml wody ze skrobią i kwaśnym winianem potasu. Gotujemy ciągle mieszając do momentu uzyskania gęstej masy.
Do skrobi cienkim strumieniem wlewamy syrop. Mieszamy do momentu połączenia się obu składników.
Następnie całą masę gotujemy około godziny na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając by się nie przypaliła. Gotowa masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego kisielu.
Do gotowej masy dodajemy wodę różaną i konfiturę/barwnik i jeszcze chwilę gotujemy mieszając, aż składniki się połączą.
Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo papier można natłuścić masłem lub olejem kokosowym. Moja forma ma 20x20 cm.
Chłodną masę odstawiamy na noc do lodówki do zupełnego zastygnięcia.
Masę delikatnie wykładamy na stolnicę obsypaną cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą. Wierzch posypujemy również cukrem i skrobią. Za pomocą ostrego noża, ja użyłam noża do pizzy kroimy masę na sześciany o boku 2,5-3cm. Kosteczki obficie obtaczamy w cukrze pudrze. Rachatłukum jest gotowe do jedzenia.
RADY: Możemy użyć dowolnego soku owocowego, dodać pistacje lub migdały. Kwaśny winian potasu - jest bardzo ważnym składnikiem ponieważ hamuje proces krystalizacji. Gotowe kosteczki najlepiej przechowywać obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem skrobi w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku typu "Tupperware".