Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rachatłukum, lokum, turkish delight pod tymi nazwami kryje się niezwykle słodki deser, który jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Za każdym razem, kiedy sięgam po te słodkie kosteczki przypomina mi się moja ulubiona książka z dzieciństwa "Opowieści z Narnii" C.S. Lewisa.
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 304
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 59
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 51
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 304
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 59
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 51
Składniki
Wodę wlewamy do rondla o grubym dnie, dodajemy sok cytrynowy i cukier. Gotujemy do uzyskania konsystencji nitki. Zestawiamy z ognia
W drugim rondelu mieszam trzepaczką lub mikserem 500 ml wody ze skrobią i kwaśnym winianem potasu. Gotujemy ciągle mieszając do momentu uzyskania gęstej masy.
Do skrobi cienkim strumieniem wlewamy syrop. Mieszamy do momentu połączenia się obu składników.
Następnie całą masę gotujemy około godziny na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając by się nie przypaliła. Gotowa masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego kisielu.
Do gotowej masy dodajemy wodę różaną i konfiturę/barwnik i jeszcze chwilę gotujemy mieszając, aż składniki się połączą.
Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo papier można natłuścić masłem lub olejem kokosowym. Moja forma ma 20x20 cm.
Chłodną masę odstawiamy na noc do lodówki do zupełnego zastygnięcia.
Masę delikatnie wykładamy na stolnicę obsypaną cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą. Wierzch posypujemy również cukrem i skrobią. Za pomocą ostrego noża, ja użyłam noża do pizzy kroimy masę na sześciany o boku 2,5-3cm. Kosteczki obficie obtaczamy w cukrze pudrze. Rachatłukum jest gotowe do jedzenia.
RADY: Możemy użyć dowolnego soku owocowego, dodać pistacje lub migdały. Kwaśny winian potasu - jest bardzo ważnym składnikiem ponieważ hamuje proces krystalizacji. Gotowe kosteczki najlepiej przechowywać obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem skrobi w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku typu "Tupperware".