Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe rogale z nadzieniem owocowym, polane lukrem znikają z półmiska jeszcze ciepłe. Lekko kwaskowe jabłka w cynamonowym karmelu przełamują intensywną słodycz lukru, ciasto drożdżowe jest delikatne i mięciutkie.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 74
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 59
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 74
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 59
Składniki
Wyrabiamy ciasto. Drożdże rozkruszamy w dużej misce. Dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy rozczyn drożdżowy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Do gotowego rozczynu przesiewamy mąkę, dajemy szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Wbijamy żółtka, wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. W połowie wyrabiania, kiedy już nie klei się do rąk dodajemy roztopione masło i wtłaczamy je do ciasta. Gładką, zwartą kulę ciasta odkładamy do miski na godzinę do wyrośnięcia.
Robimy masę jabłkową. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy masło z cukrem, wrzucamy jabłka, wsypujemy cynamon. Całość gotujemy do odparowania płynu, ale tak, aby jabłka się nie rozpadły. Odstawiamy masę jabłkową do wystudzenia.
Formujemy rogaliki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy je na kształt koła, dosyć cienko. Koło dzielimy nożem lub radełkiem na 16 części. Powstają trójkąty, które nadziewamy w górnym, szerszym rogu jabłkami. Zwijamy rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20 minut, aby trochę podrosły. Po tym czasie wstawiamy blachę z rogalikami do piekarnika nagrzanego do 170 °C na 15-17 minut.
Kiedy rogale lekko przestygną możemy je polukrować. Wszystkie składniki lukru ucieramy w miseczce na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy cukru, za gęsta wody. Lukier ma się lać z łyżki jak miód, wtedy będzie dobry.
Sekrety udanego ciasta drożdżowego: - wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe (odpowiednia temp. do 30 °C) - rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C - długo wyrabiane ciasto będzie dobrze napowietrzone i pulchne po upieczeniu - cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną - po pierwszym wyrośnięciu ciasto należy "odgazować", czyli przebić je - chwilę wyrabiać - ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł, rogale będą nam wychodziły jak malowane.