Do góry

Desery Przepis na:

rogaliki z ciasta topionego..

rogaliki z ciasta topionego..

Autor:

Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21265

Dodano:

Odsłon: 31200

przepyszne kruchutkie rogaliki na jeden kęs

Składniki

  • 100 ml letniego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 15 dag masła
  • konfitura na nadzienie (u mnie był to domowy dżem truskawkowy i konfitura z dzikiej róży)
  • cukier do obtaczania rogalików
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
rogaliki z ciasta topionego..

Przygotowanie

  1. Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby drożdże podrosły, następnie wymieszać z żółtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki), zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :)

  2. Ciasto wyjmujemy z wody, na posypany mąka stół, dzielimy na 12 części.

  3. Z każdej części wałkujemy okrągłe placki o 2-3 mm grubości, każdy krążek tniemy na 8 trójkątów. Na szerszym końcu każdego trójkąta kładziemy pół łyżeczki nadzienia, zwijamy, szczelnie ścisnąć rogi,

  4. pieczemy na złoto w temp. 175st. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, maczamy górną część w białku i w cukrze...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń