Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z galaretką to idealny deser na cieplejsze dni, ale także na Święta czy różnego rodzaju jubileusze. Dużą zaletą tego ciasta jest dość szybki czas przygotowania, choć całość wymaga dość długiego czasu tężenia galaretek, dlatego warto przygotować sernik na zimno dzień wcześniej. Dzięki temu nie będzie wątpliwości, czy na pewno wszystkie warstwy dobrze związały. Jaką dać galaretkę na wierzch? Taką, jaką lubisz najbardziej!
Sernik na zimno z galaretką nie wymaga pieczenia, dzięki czemu będzie idealnym deserem dla osób, które mają trudności z tym procesem, nie posiadają piekarnika lub zwyczajnie mają natłok innych potraw do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki masy sernikowej wymieszać, a następnie sernik zalać galaretką. Czas tężenia sernika wynosi kilka godzin, podczas których należy dać mu spokojnie odpoczywać w lodówce.
Najprostszy sernik to ten na spodzie z kruszonych ciasteczek wymieszanych z masłem. Uzyskaną w ten sposób masą należy wylepić dno blaszki i wstawić do lodówki, by stężała. Przygotuj formę okrągłą lub prostokątną, najlepiej ze zdejmowalnymi brzegami. Pozwoli ci to szybko podać ciasto na stół, bez konieczności zastanawiania się, jak wyjąć sernik. Dobrym nawykiem jest też wyłożenie dna papierem do pieczenia.
W przeciwieństwie do klasycznych wypieków, twaróg sernikowy zastępuje się śmietanką i serkiem mascarpone wymieszanymi na jednolitą masę, które nadają ciastu charakterystycznego smaku i kremowości. Możesz też dodać kilka łyżek serka homogenizowanego waniliowego. Dodatek żelatyny rozpuszczonej w wodzie zapewnia stabilność masy sernikowej już po około 3-4 godzinach. Do masy serowej przygotuj też kawałki ulubionych owoców. W tym przepisie wykorzystano mandarynki, ale z powodzeniem możesz też użyć innych, sezonowych smakołyków.
Ten przepis na sernik na zimno wykorzystuje galaretki cytrynowe lub pomarańczowe i kawałki mandarynek. Bez obaw możesz jednak zmienić smak na inny. Galaretka truskawkowa będzie tu także strzałem w dziesiątkę. Pamiętaj, by każdorazowo używać nieco mniej wody do jej przygotowania niż wynika to z instrukcji na opakowaniu galaretki. Pozwoli to uniknąć ewentualnych problemów ze zbyt wolnym tężeniem. Mieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia w wodzie, co sprawi, że będzie ona idealnie przezroczysta.
Choć samo przyszykowanie poszczególnych warstw nie jest skomplikowane i długotrwałe, to każda z nich potrzebuje swojego czasu na odpoczynek w lodówce. Tyczy się to zarówno spodu, jak i masy serowej czy owocowej. Pamiętaj, by wylewać całkowicie wystudzoną galaretkę na tężejącej masie serowej. W przeciwnym wypadku dolna warstwa może się zwyczajnie roztopić.
Pamiętaj, by dodać warstwę galaretki dopiero po całkowitym stężeniu masy sernikowej. Od tego momentu musisz liczyć się z przynajmniej 4 godzinami odpoczynku ciasta, po których możesz sprawdzić patyczkiem lub łyżeczką, czy deser uzyskał odpowiednią sprężystość.
Kolorowy sernik ze świeżymi owocami będzie nie tylko pięknie wyglądał na świątecznym stole, ale również zapewni tchnienie lekkości i orzeźwienia. Owoce możesz dodać nie tylko do masy sernikowej, ale też położyć je na wierzchu, by później zalać je lekko tężejącą galaretką. Możliwości jest bardzo dużo, jednak uważaj, by nie dodawać:
Zawierają one enzymy, które hamują proces tężenia galaretek. Jeśli więc chcesz przygotować sernik z mango, musisz go upiec tradycyjnie.
Już sama warstwa galaretki będzie świetną dekoracją, którą możesz ewentualnie uzupełnić kleksem bitej śmietany. Jeśli jednak chcesz uzyskać zaskakujący i niezwykle piękny efekt, możesz dodać pokrojone galaretki innych barw, dzięki czemu całość będzie wyglądać prawdziwie tęczowo. Wymieszaj masę serową także z kawałkami galaretek, uzyskując nieprawdopodobnie kolorowy sernik.
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6387
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 114
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 864
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2222
Królowa grilla :)
Odsłon: 1626
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6387
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 114
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 864
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2222
Królowa grilla :)
Odsłon: 1626
Składniki
Zacznij przygotowanie ciasta od spodu. Do strunowego woreczka włóż pokruszone ciastka i potłucz je na piasek młotkiem lub wałkiem do ciasta. Wsyp pokruszone ciastka do miski, zalej rozpuszczonym masłem, wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy (ok.24 cm), wyrównaj i ugnieć łyżką. Wstaw tortownicę do lodówki.
Żelatynę zalej około 80 ml wrzątku, rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Serek utrzyj mikserem, dodaj cukier puder. W osobnej misce ubij zimną śmietanę kremówkę, utrwal Śmietan-Fixem i połącz ze sobą obie masy. Sprawdź poziom słodkości i w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Wlej tężejącą żelatynę i ponownie wymieszaj masę.
Obierz mandarynki ze skórki i błonek, zachowując cząstki miąższu i wrzuć je do serowej masy. Wymieszaj tylko delikatnie, by owoce nie puściły soku i wyłóż masę na ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię i wstaw tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Gdy galaretki będą już zimne, wylej je na sernik i ponownie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Zastygły sernik krój na kwadraty i serwuj.