Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki cytrusów zawsze wprowadzają w domu szczęście, radość i apetyt na więcej. Dlatego idealny do tego celu będzie sernik na zimno z galaretką z dodatkiem świeżych mandarynek. Sernik wychodzi puszysty, lekki i nigdy nie masz go dość.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 332
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21841
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 332
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21841
Składniki
Zacznij przygotowanie ciasta od spodu. Do strunowego woreczka włóż pokruszone ciastka i potłucz je na piasek młotkiem lub wałkiem do ciasta. Wsyp pokruszone ciastka do miski, zalej rozpuszczonym masłem, wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy (ok.24 cm), wyrównaj i ugnieć łyżką. Wstaw tortownicę do lodówki.
Żelatynę zalej około 80 ml wrzątku, rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Serek utrzyj mikserem, dodaj cukier puder. W osobnej misce ubij zimną śmietanę kremówkę, utrwal Śmietan-Fixem i połącz ze sobą obie masy. Sprawdź poziom słodkości i w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Wlej tężejącą żelatynę i ponownie wymieszaj masę.
Obierz mandarynki ze skórki i błonek, zachowując cząstki miąższu i wrzuć je do serowej masy. Wymieszaj tylko delikatnie, by owoce nie puściły soku i wyłóż masę na ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię i wstaw tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Gdy galaretki będą już zimne, wylej je na sernik i ponownie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Zastygły sernik krój na kwadraty i serwuj.