Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
        Tortownica o średnicy 23 cm (o wysokich ściankach)
 
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6275
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1943
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6275
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1943
 
         
         
                Składniki
Przygotowanie sernika wiedeńskiego rozpocznij od przełożenia twarogu do dużej miski. Oba rodzaje mąki przesiane przez sitko, cukier waniliowy oraz skórkę cytrusową. Całość dokładnie wymieszaj, aby w masie nie było grudek.
Do przepisu na sernik wiedeński będzie potrzebne masło. Roztop je w rondelku, a następnie odstaw do przestudzenia i zmiksuj z masą serową.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z twarogiem. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do nich cukier i miksuj jeszcze przez minutę. Gdy białka będą lśniące, zacznij porcjami dodawać je porcjami do masy serowej. Za każdym razem masę należy delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki, zwracając uwagę, aby dobrze ją napowietrzyć, łącząc wszystkie składniki.
Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i oprósz cienką warstwą mąki. To tradycyjny sernik bez spodu, dlatego od razu przelej masę na sernik wiedeński do przygotowanej tortownicy. Pamiętaj, że sernik mocno wyrośnie, dlatego jeśli twoja tortownica jest niska, możesz dodatkowo podwyższyć jej ścianki przy pomocy papieru do pieczenia.
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj aż wystygnie. Otwórz drzwiczki i wyjmij ciasto, dopiero gdy będzie całkowicie wystudzony. Potrwa to kilka godzin, jednak dzięki temu ciasto nie opadnie znacząco.
Gotowy sernik możesz oprószyć cukrem pudrem, udekorować polewą czekoladową lub masą kajmakową.