Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 2810

Dodano:

Odsłon: 6594

Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami.

Składniki

  • 1 puszka brzoskwiń z puszki
  • 50 dag sera twarogowego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 dag masła stopionego i wystudzonego
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania formy, grysik do posypania
  • 1 tabliczka czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Tortownice o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać grysikiem. Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy i pokroić. Ser dwukrotnie zmielić. Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 15dag cukru pudru, połączyć z serem, dodać stopione masło, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, następnie ubić białka ze szczyptą soli i resztą cukru na sztywno i wszystko razem dokładnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć do tortownicy, ułożyć brzoskwinie oprószone mąką i zalać pozostałą masą . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 50 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. Po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest suchy. Zostawić w wyłączonym piekarniku do wystudzenia (po 30 minutach uchylić lekko drzwiczki).

    Odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu stopić czekoladę i polać nią ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń