Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Soczewica z warzywami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11959
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16449
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5287
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11959
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16449
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5287
Składniki
Soczewicę przepłucz na sicie, osącz. Połówkę dyni obierz, pozbaw pestek. Miąższ pokrój w kosteczkę. Posiekaj cebulę i 1-2 ząbki czosnku.
Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę. Dodaj czosnek oraz po szczypcie mielonego imbiru i curry. Wrzuć dynię. Smaż 5 minut. Dodaj kalafior i soczewicę. Wlej 2,5 szklanki wody. Duś na średnim ogniu 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Przełóż warzywa, podlej 2 łyżkami wody. Na wierzchu rozłóż wiórki masła. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 10 minut w 180 st. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 240 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety