Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Soczewica z warzywami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 111
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 111
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Składniki
Soczewicę przepłucz na sicie, osącz. Połówkę dyni obierz, pozbaw pestek. Miąższ pokrój w kosteczkę. Posiekaj cebulę i 1-2 ząbki czosnku.
Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę. Dodaj czosnek oraz po szczypcie mielonego imbiru i curry. Wrzuć dynię. Smaż 5 minut. Dodaj kalafior i soczewicę. Wlej 2,5 szklanki wody. Duś na średnim ogniu 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Przełóż warzywa, podlej 2 łyżkami wody. Na wierzchu rozłóż wiórki masła. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 10 minut w 180 st. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 240 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety