Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Soja w grzybach i warzywach"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30840
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3604
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3449
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1105
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30840
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3604
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3449
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1105
Składniki
Namocz soję w zimnej wodzie na noc, aby nasiąkła i zmiękła. Następnego dnia odlej wodę, zalej soję świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Tuż przed końcem gotowania posól.
Miękką soję odcedź na sitku i osącz (zachowaj wywar). Słoninę i obraną cebulę pokrój w małą kostkę. Ciecierzycę odcedź.
Oczyść marchew, kalarepę, paprykę, grzyby i wszystko drobno pokrój.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanej patelni usmaż słoninę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj soję, ciecierzycę, podsmaż i podlej wywarem z soi.
Dodaj wszystkie warzywa, grzyby, potem przyprawę warzywną, czosnek, keczup i ugotuj na małym ogniu. Kiedy warzywa i grzyby zmiękną, zagęść zasmażką z masła i mąki tortowej. Ugotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, cząbrem i octem estragonowym. Podawaj z chlebem lub tostami.
Czas przygotowania: 120 minut 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień