Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka kremowa

Szarlotka kremowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 907

Dodano:

Odsłon: 1864

Przepis na dużą blachę ciasta.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • Składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Składniki na bezę budyniową:
  • 5 białek
  • 2 budynie
  • 1 szklanka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania ciasta:
    Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta odłożyć 1/3 część, dodać 2 łyżeczki kakao i ponownie zagnieść a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło.

    Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy.

    Blachę nasmarować masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

  2. Przygotować masę jabłkową:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta.

  3. Przygotować bezę:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać budynie.
    Gotową pianę wyłożyć na masie jabłkowej.

    Na pianę zetrzeć schłodzone kakaowe ciasto.

    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/02/szarlotka-kremowa.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń