Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Warzywny kociołek"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 43
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 115
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 30
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 43
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 115
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 30
Składniki
Bakłażany umyj, pokrój w kostkę (możesz je wcześniej obrać – wtedy rozpadną się w trakcie duszenia), delikatnie posól i odstaw, aż puszczą sok. Osusz je papierowym ręcznikiem kuchennym.
Obierz i pokrój cebule. Umyte papryki przekrój na połówki, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Obie cukinie pokrój w plasterki.
W dużym garnku na rozgrzanym oleju zeszklij na złoto cebulę. Oprósz solą. Wymieszaj. Dodaj papryki, bakłażany i cukinie. Duś, do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pomidory sparz, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj do potrawki. Duś jeszcze około 10 minut.
Potrawkę dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną, rozmarynem, tymiankiem i chili. Wymieszaj i duś jeszcze 15 minut. Podaj z ryżem lub pieczywem.
czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 3,20 złŹródło: Świat kobiety