Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wegetariańska musaka"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 664
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 664
Składniki
Bakłażany oczyść, potnij w plasterki, posól je i odłóż na 20 minut, aby puściły gorzki sok. Potem bakłażany opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło. Oprósz je mąką, krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z zimnym mlekiem, gotuj 5 minut, ciągle mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć przypraw go czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, gałką oraz oregano.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej warstwami plasterki ziemniaków oraz bakłażanów. Każdą warstwę warzyw posyp solą, pieprzem i oregano oraz posmaruj sosem beszamelowym. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Ułóż je na wierzchu zapiekanki. Całość posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz około godziny.Źródło: Naj