Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z pomidorami, bakłażanem i cukinią"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Bakłażany i cukinie umyj, pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, również pokrój w plastry. Cukinie i bakłażany, odsącz, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
W moździerzu rozgnieć czosnek z solą i pieprzem, połącz z masłem, dokładnie wymieszaj. Masą maślaną wysmaruj naczynie żaroodporne, układaj w nim naprzemiennie bakłażany, cukinie i pomidory. Wierzch posyp startym parmezanem.
Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C . Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania. Do zapiekanki możesz też dodać na spód plastry usmażonych ziemniaków i usmażonej cebuli.
CZAS: około 50 minutŹródło: Dobry Tydzień