Do góry

Dodatki Przepis na:

Chałka

Przepis dnia 2020-11-21
Chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3071

Dodano:

Odsłon: 325

Bardzo smaczna chałka, z masłem i kakao smakuje wybornie.

Składniki

  • 550 g mąki
  • 60 g cukru
  • 50 g margaryny
  • 20 g drożdży
  • 300 g mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chałka

Przygotowanie

  1. Mleko, margarynę, cukier i drożdże lekko podgrzać do rozpuszczenia składników.

  2. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Wlać płynne składniki.

  3. Wyrobić ciasto mikserem ( końcówki do drożdżowego ) lub ręcznie. Ciasto ma być sprężyste i pulchne.

  4. Wyrobione ciasto przełożyć do drugiej miski wysmarowanej margaryną i przykryć folią spożywczą , pozostawić na ok 1 godz. w ciepłym miejscu ( musi potroić objętość).

  5. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 9 części ( można podzielić na 3 części i wyjdzie 1 duża chałka, ja robię z tej ilości 3 małe, to już wg uznania). Z części utoczyć wałeczki jednakowej długości, łączyć po 3 i zapleść warkocz.

  6. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte jeszcze na ok 30 min. Po tym czasie rozkłóconym jajkiem posmarować wierzch ciasta i posypać sezamem

  7. Piekarnik nagrzać do 180 st - termoobieg i piec ok 30 min do uzyskania złotego koloru.
    Smacznego życzę:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń