Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojski, pszenny chleb na drożdżach z ziarnami, jest smacznym i zdrowym pieczywem. Ziarna możemy dodawać takie jakie lubimy. Dodane surowe, starte w drobne wiórki ziemniaki powodują że upieczony chleb jest pulchniejszy.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118506
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8551
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3152
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2348
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118506
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8551
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3152
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2348
Składniki
Z wody, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Zrobiony zaczyn przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto przesiewamy mąkę dodajemy, sól, ziarno słonecznika, czarnuszkę, wszystkie składniki mieszamy.
Do wymieszanych suchych składników dodajemy starte na drobno ziemniaki, mieszamy.
Do wymieszanych składników dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mieszamy mikserem (hakami). Gdy ciasto będzie gęste, dalsze wyrabianie będzie ręczne. Wyrabiamy ciasto tak żeby odchodziło od rąk, było elastyczne.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto musimy jeszcze wyrobić chwilę, wyrabiamy zagniatając ciasto pod spód.
Z ciasta formujemy zagniatając ciasto pod spód bochenek chleba. Uformowany bochenek chleba ukośnie nacinamy ostrą żyletką.
Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W między czasie z mąki, szczypty soli i wody przygotowujemy pomadę.
Pomadą smarujemy wyrośnięty bochenek chleba i posypujemy czarnuszką.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wstawiamy na dno miseczkę z zimną wodą. Bochenek chleba umieszczamy na blasze wkładamy na drugą od dołu półkę w piekarniku i pieczemy 60 minut na grzałkach góra/dół.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!!!