Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojski, pszenny chleb na drożdżach z ziarnami, jest smacznym i zdrowym pieczywem. Ziarna możemy dodawać takie jakie lubimy. Dodane surowe, starte w drobne wiórki ziemniaki powodują że upieczony chleb jest pulchniejszy.
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 25
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 103
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 62
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 607
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 809
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8931
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 25
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 103
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 62
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 607
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 809
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8931
Składniki
Z wody, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Zrobiony zaczyn przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto przesiewamy mąkę dodajemy, sól, ziarno słonecznika, czarnuszkę, wszystkie składniki mieszamy.
Do wymieszanych suchych składników dodajemy starte na drobno ziemniaki, mieszamy.
Do wymieszanych składników dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mieszamy mikserem (hakami). Gdy ciasto będzie gęste, dalsze wyrabianie będzie ręczne. Wyrabiamy ciasto tak żeby odchodziło od rąk, było elastyczne.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto musimy jeszcze wyrobić chwilę, wyrabiamy zagniatając ciasto pod spód.
Z ciasta formujemy zagniatając ciasto pod spód bochenek chleba. Uformowany bochenek chleba ukośnie nacinamy ostrą żyletką.
Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W między czasie z mąki, szczypty soli i wody przygotowujemy pomadę.
Pomadą smarujemy wyrośnięty bochenek chleba i posypujemy czarnuszką.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wstawiamy na dno miseczkę z zimną wodą. Bochenek chleba umieszczamy na blasze wkładamy na drugą od dołu półkę w piekarniku i pieczemy 60 minut na grzałkach góra/dół.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!!!