Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Ciapkapusta
  • Dodatki
  • Przepis na

Ciapkapusta

09.07.2025 Odsłon: 16336
5.0 (13 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Ciapkapusta to klasyczna potrawa kuchni śląskiej, znana także w innych regionach Polski, choć pod różnymi nazwami. Podstawą do jej zrobienia są swojskie składniki, proste i smaczne, czyli ziemniaki i kapusta kiszona. Nazwa pochodzi od charakterystycznej konsystencji potrawy, bo wszystko jest ze sobą rozgniecione, a następnie zmieszane. Wypróbuj, a nie pożałujesz. 

Przepis na ciapkapustę 

Ciapkapusta świetnie smakuje samodzielnie, a także pasuje do wielu dań mięsnych. Do jej przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Dawniej przygotowywano ten posiłek z łatwo dostępnych składników, ale jednocześnie w taki sposób, aby był on sycący i pożywny. Smakowała doskonale szczególnie zimą, kiedy kapusta kiszona dominowała na stołach. Dziś warto ją przygotować ze względu na wszechstronność - jako danie główne, kolacja na ciepło czy też dodatek do wieprzowiny, pieczeni lub grillowanych steków. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków i przypomnienie sobie, jak smakuje prawdziwa, domowa kuchnia z duszą. 

Największą głębię smaku uzyskasz, kiedy zrobisz przepis na ciapkapustę z wykorzystaniem domowej kapusty kiszonej według przepisu babci. Dzięki temu będziesz mieć pewność wysokiej jakości składników oraz niepowtarzalnego połączenia. Jeśli z kolei chodzi o ziemniaki, wybierz mączyste. Po ugotowaniu są one bardziej sypkie i łatwiej je rozgnieść, co nada potrawie właściwą konsystencję. Ziemniaki należy gotować w osolonej wodzie do całkowitej miękkości – jeśli nóż bez oporu wchodzi w środek kawałka, są gotowe. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

O czym pamiętać, robiąc ciapkapustę? 

Kapusty nie trzeba przepłukiwać, jeśli lubisz kwaśne nuty. Świetnie połączy się ona z delikatnymi ziemniakami. Jednak jeśli kapusta jest bardzo kwaśna lub słona, możesz ją krótko przepłukać zimną wodą. Zostaw ją w pierwotnej formie albo posiekaj na drobniejsze kawałki jeszcze przed gotowaniem. Wszystko zależy od twoich preferencji. Gotuj kapustę bez przykrycia, aby nadmiar kwasu wyparował, a smak się złagodził. Wystarczy 30-40 minut. W tym czasie kontroluj poziom wody. Jeśli wyparuje, dolej ją, aby kapusta się nie spaliła i nie zrobiła gorzka.  

Jeśli chodzi o ziemniaki, trzeba ugotować je do miękkości, tak samo jak w przypadku tradycyjnego obiadu. A może wykorzystujesz je już ugotowane poprzedniego dnia? W takim razie nie trzeba ich specjalnie odgrzewać. Wystarczy, że wyciągniesz je z lodówki chwilę przed przygotowywaniem ciapkapusty. 

Do ziemniaków i kapusty kiszonej doskonale pasuje duet cebuli oraz boczku. Całość powinna być podsmażona na patelni. Boczek najlepiej smakuje przyrumieniony z zewnątrz, a cebula zeszklona, lekko słodka. W trakcie smażenia posól ją (ale delikatnie, bo boczek sam w sobie jest słony).  

A jak uzyskać dobrą konsystencję ciapkapusty? Ziemniaki powinny być dobrze rozgniecione - ale nie na gładkie purée, tylko raczej lekko grudkowate. Wymieszaj je dokładnie z kapustą, cebulą i boczkiem. Dopiero na koniec dodaj wszystkie przyprawy. Sprawdź smak, w razie potrzeby, możesz dodać jeszcze sól i pieprz.  

Po przygotowaniu ciapkapusty możesz odczekać kilka minut, trzymając ją pod przykryciem. Smaki wtedy się przegryzą. Bez problemu możesz odgrzać danie kolejnego dnia. Niektórzy twierdzą, że jest wtedy jeszcze lepsze i bardziej aromatyczne. 

Jak wzbogacić przepis na ciapkapustę o mięso? 

Najczęściej do ciapkapusty dodaje się surowy boczek wędzony, najlepiej z wyraźnym aromatem dymu i tłustym przerostem. Należy pokroić go w kostkę lub paski i powoli wytopić na patelni aż stanie się chrupiący. Tłuszcz zamieni się w smakowitą bazę do zeszklonej cebuli.

Jeśli nie masz boczku, możesz użyć dobrej kiełbasy, np. śląskiej, jałowcowej lub podwawelskiej. Pokrój ją w cienkie plasterki i podsmaż, aby nabrała rumieńców. Dla osób, które lubią eksperymentować, proponujemy dodać frankfurterki pokrojone w plasterki i podsmażone.

Nie zapominaj o przyprawach. W wersji ciapkapusty z mięsem podkręć smak majerankiem i kminkiem z naszego przepisu. Dodaj jeszcze czosnek granulowany i odrobinę papryki słodkiej mielonej.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Klopsiki po cygańsku

Dania główne Klopsiki po cygańsku

Klopsiki po cygańsku różnią się od klasycznych sosem, w którym znajduje się m...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Bułki

Odsłon: 1116

do 30 min 30 min
1
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 118714

do 60 min 60 min
138
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w sosie tymiankowym

Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek

Odsłon: 6182

do 30 min 30 min
8
izaa_a
izaa_a
Zupy

prosta zupa grzybowa

Zupy prosta zupa grzybowa

kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 8667

do 15 min 15 min
14
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 3170

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 2502

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Klopsiki po cygańsku

Dania główne Klopsiki po cygańsku

Klopsiki po cygańsku różnią się od klasycznych sosem, w którym znajduje się m...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Bułki

Odsłon: 1116

do 30 min 30 min
1
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 118714

do 60 min 60 min
138
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w sosie tymiankowym

Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek

Odsłon: 6182

do 30 min 30 min
8
izaa_a
izaa_a
Zupy

prosta zupa grzybowa

Zupy prosta zupa grzybowa

kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 8667

do 15 min 15 min
14
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 3170

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 2502

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Ciapkapusta
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • kilogram kapusty kiszonej,
  • 10-12 ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • tłuszcz do smażenia,
  • odrobina majeranku,
  • odrobina kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 300 g boczku surowego wędzonego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
1

Ziemniaki obierz, przepłucz, pokrój na średniej wielkości kawałki, a następnie umieść w garnku. Zalej je wodą, posól i zacznij gotować. Ziemniaki gotuj do miękkości, najlepiej około 20 minut. Po odlaniu wody, odstaw do lekkiego ostudzenia (mogą być ciepłe, ale nie gorące).

2

W tym czasie włóż kapustę kiszoną do garnka. Nie trzeba jej odciskać z wody. Zalej delikatnie wodą i zacznij gotować na średnim ogniu. Pamiętaj o tym, aby mieszać od czasu do czasu. Kiedy kapusta się zagotuje, zmniejsz grzanie i duś przez około 30-40 minut. Jeśli woda będzie odparowywać, dolej odrobinę.

3

Cebule obierz, posiekaj drobno. Jeśli używasz boczku, pokrój go na cienkie paski lub w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (nie musi być go dużo, boczek się wytopi), umieść cebulę z mięsem. Smaż do momentu, aż obydwa składniki się zarumienią. Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Jeśli przygotowujesz wersję bez boczku, ududś cebulę na nieduże ilości oleju.

4

Lekko ostudzone ziemniaki zmiel, ugnieć lub zetrzyj na tarce. Możesz też przetrzeć, używając do tego sitka. Kapustę odlej. Dodaj do niej ziemniaki, cebulę i boczek. Jeśli jeszcze brakuje jej wyrazistości w smaku, dodaj ponownie majeranek i kminek, a także sól i pieprz.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki