Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciapkapusta to klasyczna potrawa kuchni śląskiej, znana także w innych regionach Polski, choć pod różnymi nazwami. Podstawą do jej zrobienia są swojskie składniki, proste i smaczne, czyli ziemniaki i kapusta kiszona. Nazwa pochodzi od charakterystycznej konsystencji potrawy, bo wszystko jest ze sobą rozgniecione, a następnie zmieszane. Wypróbuj, a nie pożałujesz.
Ciapkapusta świetnie smakuje samodzielnie, a także pasuje do wielu dań mięsnych. Do jej przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Dawniej przygotowywano ten posiłek z łatwo dostępnych składników, ale jednocześnie w taki sposób, aby był on sycący i pożywny. Smakowała doskonale szczególnie zimą, kiedy kapusta kiszona dominowała na stołach. Dziś warto ją przygotować ze względu na wszechstronność - jako danie główne, kolacja na ciepło czy też dodatek do wieprzowiny, pieczeni lub grillowanych steków. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków i przypomnienie sobie, jak smakuje prawdziwa, domowa kuchnia z duszą.
Największą głębię smaku uzyskasz, kiedy zrobisz przepis na ciapkapustę z wykorzystaniem domowej kapusty kiszonej według przepisu babci. Dzięki temu będziesz mieć pewność wysokiej jakości składników oraz niepowtarzalnego połączenia. Jeśli z kolei chodzi o ziemniaki, wybierz mączyste. Po ugotowaniu są one bardziej sypkie i łatwiej je rozgnieść, co nada potrawie właściwą konsystencję. Ziemniaki należy gotować w osolonej wodzie do całkowitej miękkości – jeśli nóż bez oporu wchodzi w środek kawałka, są gotowe.
Kapusty nie trzeba przepłukiwać, jeśli lubisz kwaśne nuty. Świetnie połączy się ona z delikatnymi ziemniakami. Jednak jeśli kapusta jest bardzo kwaśna lub słona, możesz ją krótko przepłukać zimną wodą. Zostaw ją w pierwotnej formie albo posiekaj na drobniejsze kawałki jeszcze przed gotowaniem. Wszystko zależy od twoich preferencji. Gotuj kapustę bez przykrycia, aby nadmiar kwasu wyparował, a smak się złagodził. Wystarczy 30-40 minut. W tym czasie kontroluj poziom wody. Jeśli wyparuje, dolej ją, aby kapusta się nie spaliła i nie zrobiła gorzka.
Jeśli chodzi o ziemniaki, trzeba ugotować je do miękkości, tak samo jak w przypadku tradycyjnego obiadu. A może wykorzystujesz je już ugotowane poprzedniego dnia? W takim razie nie trzeba ich specjalnie odgrzewać. Wystarczy, że wyciągniesz je z lodówki chwilę przed przygotowywaniem ciapkapusty.
Do ziemniaków i kapusty kiszonej doskonale pasuje duet cebuli oraz boczku. Całość powinna być podsmażona na patelni. Boczek najlepiej smakuje przyrumieniony z zewnątrz, a cebula zeszklona, lekko słodka. W trakcie smażenia posól ją (ale delikatnie, bo boczek sam w sobie jest słony).
A jak uzyskać dobrą konsystencję ciapkapusty? Ziemniaki powinny być dobrze rozgniecione - ale nie na gładkie purée, tylko raczej lekko grudkowate. Wymieszaj je dokładnie z kapustą, cebulą i boczkiem. Dopiero na koniec dodaj wszystkie przyprawy. Sprawdź smak, w razie potrzeby, możesz dodać jeszcze sól i pieprz.
Po przygotowaniu ciapkapusty możesz odczekać kilka minut, trzymając ją pod przykryciem. Smaki wtedy się przegryzą. Bez problemu możesz odgrzać danie kolejnego dnia. Niektórzy twierdzą, że jest wtedy jeszcze lepsze i bardziej aromatyczne.
Najczęściej do ciapkapusty dodaje się surowy boczek wędzony, najlepiej z wyraźnym aromatem dymu i tłustym przerostem. Należy pokroić go w kostkę lub paski i powoli wytopić na patelni aż stanie się chrupiący. Tłuszcz zamieni się w smakowitą bazę do zeszklonej cebuli.
Jeśli nie masz boczku, możesz użyć dobrej kiełbasy, np. śląskiej, jałowcowej lub podwawelskiej. Pokrój ją w cienkie plasterki i podsmaż, aby nabrała rumieńców. Dla osób, które lubią eksperymentować, proponujemy dodać frankfurterki pokrojone w plasterki i podsmażone.
Nie zapominaj o przyprawach. W wersji ciapkapusty z mięsem podkręć smak majerankiem i kminkiem z naszego przepisu. Dodaj jeszcze czosnek granulowany i odrobinę papryki słodkiej mielonej.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52296
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 212
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52296
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 212
Składniki
Ziemniaki obierz, przepłucz, pokrój na średniej wielkości kawałki, a następnie umieść w garnku. Zalej je wodą, posól i zacznij gotować. Ziemniaki gotuj do miękkości, najlepiej około 20 minut. Po odlaniu wody, odstaw do lekkiego ostudzenia (mogą być ciepłe, ale nie gorące).
W tym czasie włóż kapustę kiszoną do garnka. Nie trzeba jej odciskać z wody. Zalej delikatnie wodą i zacznij gotować na średnim ogniu. Pamiętaj o tym, aby mieszać od czasu do czasu. Kiedy kapusta się zagotuje, zmniejsz grzanie i duś przez około 30-40 minut. Jeśli woda będzie odparowywać, dolej odrobinę.
Cebule obierz, posiekaj drobno. Jeśli używasz boczku, pokrój go na cienkie paski lub w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (nie musi być go dużo, boczek się wytopi), umieść cebulę z mięsem. Smaż do momentu, aż obydwa składniki się zarumienią. Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Jeśli przygotowujesz wersję bez boczku, ududś cebulę na nieduże ilości oleju.
Lekko ostudzone ziemniaki zmiel, ugnieć lub zetrzyj na tarce. Możesz też przetrzeć, używając do tego sitka. Kapustę odlej. Dodaj do niej ziemniaki, cebulę i boczek. Jeśli jeszcze brakuje jej wyrazistości w smaku, dodaj ponownie majeranek i kminek, a także sól i pieprz.