Do góry

Dodatki Przepis na:

Pâtè z drobiowych wątróbek

Pâtè z drobiowych wątróbek

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1866

Dodano:

Odsłon: 1449

Dla tych, co kochają podroby a dla tych co nie przepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty.

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbkę oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i opłukałam. Można również namoczyć ją na kilka godzin w mleku.

    Na patelni rozgrzałam oliwę i wyłożyłam na nią wątróbkę i posiekaną w piórka cebulę. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Obsmażyłam i dolałam wino. Smażyłam dopóki wino nie odparowało.

    Kiedy już wątróbka była usmażona a wino odparowało odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie zrobiłam tahini.

  2. 5 dkg sezamu zarumieniłam na złoty kolor na suchej patelni. Nie można dopuścić, żeby sezam podprażył się na ciemniejszy kolor, ponieważ później w smaku tahini będzie gorzkie.

    Zarumieniony przełożyłam do blendera i cierpliwie mieliłam. Zajęło mi to ok. 10 minut. Robiłam krótkie przerwy podczas blendowania. Sezam przyklejał się do boków naczynia więc dolałam 1 łyżkę oliwy z oliwek.

    Kiedy tahini było już gotowe, czyli miało konsystencję rzadką przelałam do słoiczka.

  3. Wątróbkę zblendowałam i dodałam łyżkę tahini. To co mi zostało wstawiłam do lodówki, może tam leżakować do ok. 2 tygodni.

    Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i dodałam do masy.

    Wszystko przyprawiłam jeszcze solą, pieprzem i zblendowałam na gładką masę.

    Można do tej pasty dodać zioła, jeśli lubimy.

    Polecam zrobić takie pate. Jest to naprawdę smaczny dodatek np. na kanapki.

  4. * żeby uzyskać bardziej miękką formę tego pate' nie dodawać żelatyny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń