Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynna turecka tarhana na bazie papryki i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie wart jest zachodu. Kiedy już staniemy się posiadaczami suszonej porcji tarhany, przygotowanie zupy zajmuje dosłownie chwilę.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 63
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 461
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1387
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 63
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 461
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1387
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Składniki
Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę, cebulę i pomidory polewamy oliwą i przekładamy na blachę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa pieczemy przez około 20 minut.
Wyciągamy warzywa z piekarnika, studzimy, a następnie blendujemy. Dodajemy jogurt, zioła, sól i drożdże. Następnie do miski dodajemy partiami mąkę i wyrabiamy mikserem jak ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 4-5 dni. Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Do ciasta powinniśmy zaglądać 2 razy dziennie i przez chwile je pougniatać.
Po 4-5 dniach rozbijamy ciasto na płaskie części i rozkładamy na stolnicy lub ściereczce. Suszymy na słońcu lub w piekarniku w temperaturze 50 stopni. Od czasu do czasu mieszamy.
Po ususzeniu rozgniatamy tarhanę w dłoniach i ponownie odstawiamy na 1-2 dni do wysuszenia.
Gotową tarhanę przesypujemy do słoików lub płóciennych woreczków. Gotową można wykorzystać do przyrządzenia pysznych, aromatycznych zup.