Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynna turecka tarhana na bazie papryki i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie wart jest zachodu. Kiedy już staniemy się posiadaczami suszonej porcji tarhany, przygotowanie zupy zajmuje dosłownie chwilę.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 265
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 374
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 460
Polecam.
Odsłon: 823
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 265
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 374
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 460
Polecam.
Odsłon: 823
Składniki
Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę, cebulę i pomidory polewamy oliwą i przekładamy na blachę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa pieczemy przez około 20 minut.
Wyciągamy warzywa z piekarnika, studzimy, a następnie blendujemy. Dodajemy jogurt, zioła, sól i drożdże. Następnie do miski dodajemy partiami mąkę i wyrabiamy mikserem jak ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 4-5 dni. Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Do ciasta powinniśmy zaglądać 2 razy dziennie i przez chwile je pougniatać.
Po 4-5 dniach rozbijamy ciasto na płaskie części i rozkładamy na stolnicy lub ściereczce. Suszymy na słońcu lub w piekarniku w temperaturze 50 stopni. Od czasu do czasu mieszamy.
Po ususzeniu rozgniatamy tarhanę w dłoniach i ponownie odstawiamy na 1-2 dni do wysuszenia.
Gotową tarhanę przesypujemy do słoików lub płóciennych woreczków. Gotową można wykorzystać do przyrządzenia pysznych, aromatycznych zup.