Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynna turecka tarhana na bazie papryki i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie wart jest zachodu. Kiedy już staniemy się posiadaczami suszonej porcji tarhany, przygotowanie zupy zajmuje dosłownie chwilę.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13321
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5815
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7477
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13321
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5815
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7477
Składniki
Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę, cebulę i pomidory polewamy oliwą i przekładamy na blachę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa pieczemy przez około 20 minut.
Wyciągamy warzywa z piekarnika, studzimy, a następnie blendujemy. Dodajemy jogurt, zioła, sól i drożdże. Następnie do miski dodajemy partiami mąkę i wyrabiamy mikserem jak ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 4-5 dni. Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Do ciasta powinniśmy zaglądać 2 razy dziennie i przez chwile je pougniatać.
Po 4-5 dniach rozbijamy ciasto na płaskie części i rozkładamy na stolnicy lub ściereczce. Suszymy na słońcu lub w piekarniku w temperaturze 50 stopni. Od czasu do czasu mieszamy.
Po ususzeniu rozgniatamy tarhanę w dłoniach i ponownie odstawiamy na 1-2 dni do wysuszenia.
Gotową tarhanę przesypujemy do słoików lub płóciennych woreczków. Gotową można wykorzystać do przyrządzenia pysznych, aromatycznych zup.