Do góry

Napoje Przepis na:

Zbiteń – korzenny napój miodowy

Zbiteń – korzenny napój miodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3671

Dodano:

Odsłon: 267

Zbiteń, czyli tradycyjny rosyjski napój na bazie miodu i korzennych przypraw, zainteresował mnie już rok temu, ale jakoś nie było okazji, by go przygotować i opisać. Zima nie była mroźna, nie męczyły nas jakieś wielkie infekcje – więc zapomniałam o zbiteniu (zbitniu?). W tym roku jest inaczej. Mrozu i śniegu wprawdzie nadal brak i daleko nam do syberyjskich chłodów, ale po Nowym Roku dopadły nas jakieś wirusy i drobne przeziębieniowe dolegliwości. A że lubię testować różności – przyszedł czas na zbiteń. Mamy zapas porządnego miodu, mamy przyprawy korzenne – więc próbujemy.

Składniki

  • 200 g miodu
  • 1 litr wody
  • goździki 5 g
  • cynamon 5 g (użyłam cynamonu w laskach)
  • imbir sproszkowany 5 g (lub świeże kłącze 50 g)
  • liście laurowe 5 g
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zbiteń – korzenny napój miodowy

Przygotowanie

  1. 200 g dobrego miodu ze sprawdzonego źródła włóż do rondla

  2. i zalej litrem wrzątku, mieszaj, aż się miód rozpuści. Postaw rondel na małym płomieniu i gotuj syrop miodowy przez 20 minut (pod pokrywką).

  3. Następnie dodaj odważone przyprawy i gotuj jeszcze przez 5 minut.

  4. Gotowy napój przecedź przez sitko do innego garnka, bo trzeba go będzie podgrzewać przed każdym spożyciem.

  5. Popijaj gorący zbiteń przez cały dzień, kurację warto powtarzać przez kilka kolejnych dni.

  6. Dlaczego, przygotowując rosyjski napój miodowy, z taką łatwością odstępuję od rekomendacji, by spożywać raczej surowy miód? Jest jeden ważny powód. Nie każdy wie, że świeży, surowy miód – choć bardzo smaczny i zdrowy, ma jednak pewną niepożądaną właściwość – może działać śluzotwórczo. A śluz jest idealnym środowiskiem do namnażania się rozmaitych drobnoustrojów chorobotwórczych. Nooo, tego nie chcemy, o nie! To może być uciążliwe zwłaszcza w przypadku niektórych chorób, w których występuje nadmiar śluzu i wilgoci. Katar, chrypa, zajęte oskrzela i zatoki – tu lepiej będzie zastosować podgrzany i przegotowany miód, czyli na przykład zbiteń.

  7. Po zagotowaniu miód traci właściwości śluzotwórcze, a zyskuje energię osuszającą i ciepło. Działa więc na organizm rozgrzewająco i odflegmiająco. Pozwala przetrwać infekcję (także tę z gorączką), a nawet syberyjskie mrozy!
    Na zdrowie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń