Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ma MOC rozgrzewającą :) można herbatę pić z dodatkami, a można wypić cudowny napar bez herbaty, co potęguje smak i aromat owych dodatków - proporcje dla 6 osób - z zakupów po 1 szt każdego składnika oraz w przeliczeniu na szklankę 330ml.
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52201
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 183
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52201
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 183
Składniki
Imbir obieram, dzielę na słupki - 1 słupek do 1 szklanki, ale pokrojony na 3-4 mniejsze słupki. Cytrusy porządnie sparzam, czasem częściowo obieram (im więcej skórki, tym bardziej intensywny aromat). Kroję w plastry i dodaję do szklanek po 1 , a co zostanie do dzbanka. Pigwę: 1. jeśli świeża sparzam i kroję w plastry. 2. Dodaję bezpośrednio ze słoiczka, na który przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-pigwa-zamiast-cytryny-do-herbaty,153842,domowapiwniczka.html 3. Jesli mam jeszcze niezabutelkowaną nalewkę, wyciągam ze słoja kawałek pigwy i napar jest z "prądem" :) a przepis o tu: https://smaker.pl/przepis-pigwowka,154460,domowapiwniczka.html
Zalewam wrzątkiem. Wyciskam łyżką sok z cytrusów.
Dodaję cynamon. Pozwalam smakom przenikać się przez kilka minut, aż napar osiągnie temperaturę zdatną do picia :)
Słodzę miodem :)) W długie jesienne i zimowe wieczory delektuję się smakiem, aromatem ... napar rozgrzewa ciało a blask świec i dobra książka duszę.