Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas raz na jakiś czas może pozwolić sobie na coś bardziej hmmm...''kalorycznego''.Przedstawiam mój przepis, który sprawdzi się idealnie jako przekąska na imprezę, obiad czy kolację.Jest łatwy w przygotowaniu,bardzo sycący i nie zajmuje dużo czasu.;)
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 347
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 426
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 819
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 347
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 426
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 819
Składniki
Przygotowuję bułki. Jeśli chcę upiec samodzielnie - skopiuję, ponieważ z tego przepisu piekłam -> https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bulki-pszenne-11. Jeśli kupne to smaruję masłem i podpiekam na suchej patelni.
Przygotowuję marynatę : dodaję 1 łyżeczkę miodu do miski, do tego łyżkę oleju, musztardę, słodką paprykę (według uznania), sól i łyżkę przyprawy gyros. Myję pierś, kroję ją na mniejsze kawałki (może być w kostkę albo w paski). Wrzucam mięso do marynaty na około 30 minut.
Kiedy mięso się marynuje kroję cebulę w grube paski i wyciągam krążki. Na osobnych talerzykach przygotowuję : jajko, mąkę ze słodką papryką,ziołami,kurkumą oraz solą , a na trzecim talerzyku bułkę tartą. Obtaczam krążki w jajku, w mące z przyprawami, znów w jajku a następnie w bułce tartej. Na rozgrzany olej sypię troszkę mąki (jeśli robi się piana to wtedy wrzucam krążki). Wyciągam, kiedy będą miały złoty kolor.Odsączam na papierowy ręcznik i odstawiam do wystygnięcia.
Mięso wyciągam z lodówki i smażę na oleju. Jogurt naturalny mieszam z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pietruszką, oregano i bazylią, odrobiną cukru oraz soli.
Kiedy wszystko mam już przygotowane to kroję pomidora.I zaczynam składać kanapkę: Na dolną część bułki sos czosnkowy, ser, mięsko, pomidor, cebula i polewam wszystko ketchupem. Można jeszcze wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5 min. Smacznego!