Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy chleb na zakwasie nie musi być trudny w przygotowaniu. Nie wymaga nawet długotrwałego wyrabiania. Wystarczy, że zaczniesz go przygotowywać dzień wcześniej, a na śniadanie skosztujesz wyjątkowego pieczywa własnego wyrobu.
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 58
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 79
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 58
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 79
Składniki
W misce połącz ze sobą wodę, zakwas i oliwę z oliwek. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj rękoma aż suche składniki całkowicie się wchłoną. Przykryj miskę folią i pozostaw na 30 minut. Następnie uformuj kulę i odstaw na kolejne 3-12 godzin, do podwojenia swojej objętości. Czas wyrastania zależy od temperatury w pomieszczeniu i specyfiki środowiska. Po 30 minutach wyrastania możesz wykonać serię rozciągania i składania ciasta, aby wzmocnić ciasto.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na lekko podsypany mąką blat. Zaczynając od góry, złóż ciasto do środka i lekko obróć. Powtórz takie składanie do wewnątrz aż zatoczysz pełne koło.
Wnętrze piekarnika holenderskiego lub żeliwnego garnka wysyp mąką kukurydzianą lub wyłóż papierem pergaminowym. Przełóż do niego uformowany bochenek i pozostaw na 3-60 minut. Na środku ciasta wykonaj nacięcie ostrym nożem o długości minimum 5-8 cm.
Piekarnik rozgrzej do 230 st. Celsjusza. Włóż do niego przykryty garnek z chlebem i piecz go przez ok. 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 40 minut lub do wyraźnego zezłocenia skórki.
Na 10 minut przed końcem pieczenia uchyl drzwiczki piekarnika, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.
Gotowy chleb na zakwasie wyjmij i studź na kratce przez ok. 60 minut przed krojeniem.