Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślana drożdżówka z przepysznym bananowym nadzieniem
W misie miksera połączyć suche składniki ciasta, dodać mleko, jajko i żółtko, wyrabiać na niskich obrotach przez kilka minut. Następnie dodać roztopione masło, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i zostawić ciasto do podwojenia objętości.
Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny. Do garnka wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się topić, mieszać co jakiś czas, aż powstanie płynny karmel. Wtedy dodać puree bananowe i gotować razem jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Masę wystudzić.
Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na szerokość foremki, posmarować bananowym karmelem, zwinąć w roladę.
Ciasto przełożyć do formy, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułkę posmarować rozmąconym białkiem, wstawić do piekarnika. Piec przez 25-30 minut.
Mieszaliście kiedyś zupy żeby z dwóch zup zrobić jedną ? Ja właśnie dziś tak...
Odsłon: 254
Jeżeli lubicie zupy to czeka już na was przepis na moim blogu na który serdec...
Odsłon: 17
Mieszaliście kiedyś zupy żeby z dwóch zup zrobić jedną ? Ja właśnie dziś tak...
Odsłon: 254
Jeżeli lubicie zupy to czeka już na was przepis na moim blogu na który serdec...
Odsłon: 17
Składniki
W misie miksera połączyć suche składniki ciasta, dodać mleko, jajko i żółtko, wyrabiać na niskich obrotach przez kilka minut. Następnie dodać roztopione masło, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i zostawić ciasto do podwojenia objętości.
Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny. Do garnka wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się topić, mieszać co jakiś czas, aż powstanie płynny karmel. Wtedy dodać puree bananowe i gotować razem jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Masę wystudzić.
Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na szerokość foremki, posmarować bananowym karmelem, zwinąć w roladę.
Ciasto przełożyć do formy, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułkę posmarować rozmąconym białkiem, wstawić do piekarnika. Piec przez 25-30 minut.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Pieczywo
Chleb drożdżowy bengalski, pewniak, robić wieczorem
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 1036
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łat...
Odsłon: 372