Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczek pieczony w piwie

Boczek pieczony w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18168

Dodano:

Odsłon: 15115

Przepis na bardzo łatwy do zrobienia pyszny pieczony boczek.

Składniki

  • 1,5 kg surowego chudego boczku
  • pół małej główki posiekanego czosnku
  • 2 pokruszone listki laurowe
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1 szklanka jasnego piwa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Boczek pieczony w piwie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki, oprócz piwa, wymieszałem. Tak przygotowaną mieszanką natarłem boczek, wstawiłem do lodówki na noc.

    Boczek ułożyłem na dużej blasze i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piekłem około trzech godzin, co jakiś czas polewając piwem. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryłem folią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń