Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomita przystawka
Składniki
Buraki wyszorować , ugotować do miękkości we wrzątku , ew. zawiń w folię i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. / polecam /. Miękkie buraki wyjmij , przestudź , a następnie obierz z łupinek . Kiedy zupełnie wystygną , przekrój je wzdłuż na pół. Wydrąż środki , pozostawiając grubą warstwę miąższu przy brzegach. Ziemniaki obierz , gotuj ok. 20 min. w posolonej wodzie . Odcedź , odłóż do wystudzenia . Cebulę obierz , posiekaj. Wydrążone środki buraków pokrój. Jabłko umyj , rozetnij , usuń gniazdo nasienne , a miąższ wraz ze skórką potnij w drobną kostkę . Skrop sokiem z cytryny. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj . Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę , octem winnym. Polej śmietaną i majonezem , przemieszaj .Tak przygotowaną sałatkę nałóż do wydrążonych buraczków. Udekoruj ( np. koperkiem oraz plastrami limonkę i cytryny ). Podawaj z bagietką.