Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione smarowidło do chleba szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego. Prawdziwie polskie tradycyjne jadło! Choć nie jest dietetyczne to czasami można pozwolić sobie na małe co nieco. Proponujemy domowy smalec w prostej wersji bez wielu dodatków.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94245
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2838
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3598
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1674
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2378
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94245
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2838
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3598
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1674
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2378
Składniki
Słoninę możemy kupić już zmieloną lub w całości i zmielić ją w maszynce do mięsa używając grubego sitka.
Tak przygotowaną słoninę wykładamy na dużą patelnię i zaczynamy ją wysmażać na wolnym ogniu. Słonina powinna wytapiać się powoli, aby skwarki były nieduże, rumiane i chrupiące. W momencie, gdy już smalec trochę się wytopi dorzucamy do niego obraną cebulę w całości i czosnek w łupince. Wytapiamy słoninę około godziny, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Skwarki będą się równo rumieniły.
Pod koniec wytapiania smalcu, kiedy skwarki będą już złociste dodajemy sól, wyjmujemy jednocześnie cebulę i czosnek. Wyłączamy ogień. Na koniec wsypujemy do gotowego smalcu majeranek , mieszamy całość i przelewamy go do pojemników.
Tak przygotowany smalec możemy przechowywać w lodówce do miesiąca, a w zamrażarce nawet do pół roku. Słoninę możemy kupić w całości i pokroić ją w drobną kostkę. Mielony jest według nas łatwiejszy do przyrządzenia, co najważniejsze wychodzą z niego równej wielkości skwarki.