Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione smarowidło do chleba szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego. Prawdziwie polskie tradycyjne jadło! Choć nie jest dietetyczne to czasami można pozwolić sobie na małe co nieco. Proponujemy domowy smalec w prostej wersji bez wielu dodatków.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 447
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1384
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1861
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 447
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1384
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1861
Składniki
Słoninę możemy kupić już zmieloną lub w całości i zmielić ją w maszynce do mięsa używając grubego sitka.
Tak przygotowaną słoninę wykładamy na dużą patelnię i zaczynamy ją wysmażać na wolnym ogniu. Słonina powinna wytapiać się powoli, aby skwarki były nieduże, rumiane i chrupiące. W momencie, gdy już smalec trochę się wytopi dorzucamy do niego obraną cebulę w całości i czosnek w łupince. Wytapiamy słoninę około godziny, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Skwarki będą się równo rumieniły.
Pod koniec wytapiania smalcu, kiedy skwarki będą już złociste dodajemy sól, wyjmujemy jednocześnie cebulę i czosnek. Wyłączamy ogień. Na koniec wsypujemy do gotowego smalcu majeranek , mieszamy całość i przelewamy go do pojemników.
Tak przygotowany smalec możemy przechowywać w lodówce do miesiąca, a w zamrażarce nawet do pół roku. Słoninę możemy kupić w całości i pokroić ją w drobną kostkę. Mielony jest według nas łatwiejszy do przyrządzenia, co najważniejsze wychodzą z niego równej wielkości skwarki.