Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne dla gości.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3157
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1850
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 498
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3157
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1850
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 498
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Składniki
Szparagi umyłem, odkroiłem zdrewniałe końcówki. Pędy obrałem, gotowałem w 2 l osolonej wody przez ok. 20 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 150 stopni C. Wyjąłem szparagi z wody. Czubki szparagów odkroiłem i odstawiłem je na bok w niewielkiej ilości wywaru. Szparagi drobno pokroiłem i zmiksowałem z 2 łyżkami wywaru. Piure szparagowe wymieszałem z jajkami i śmietaną. Mocno posoliłem i doprawiłem pieprzem. Żaroodporne foremki natłuściłem i napełniłem masą. Foremki ustawiłem na blasze, do której wlałem gorącą wodę na wysokość równą grubości palca. Blachę z foremkami wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut ( środkowy poziom, nawiew 130 stopni C ). Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski. 10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką, aż powstał gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze. Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem na talerze. Polałem sosem, wokół ułożyłem czubki szparagów, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej.