Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Greckie kieszonki z ciasta filo to wyjątkowe połączenie smakowe – słona feta idealnie łączy się z aromatycznym oregano i słodkim miodem, który jest wykorzystywany do podania. Nadziewane ciasto filo świetnie sprawdzi się jako przekąska, pyszna przystawka czy wyjątkowa kolacja. Najlepiej smakuje na ciepło, kiedy feta jest miękka i rozpływająca w ustach, ale nigdy nie staje się ciągnąca jak klasyczny żółty ser. Choć przekąska wymaga nieco pracy, to efekt wynagrodzi każdy trud.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4313
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417114
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4313
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417114
Składniki
Masło rozpuść i ostudź, a w osobnej misce wymieszaj mocno pokruszoną fetę, rozbełtane wcześniej jajko, oregano i czarny pieprz.
Ciasto filo pokrój w paski o wymiarach ok. 30x10 cm. Układaj po 3 paski na siebie, smarując każdą warstwę roztopionym masłem. Nakładaj po łyżce nadzienia z fety w dolnym rogu ciasta, a następnie złóż je w trójkąty i zlep delikatnie brzegi, by farsz nie wyciekł.
Gotowe trójkąty odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch pozostałym ci roztopionym masłem.
Greckie kieszonki z ciasta filo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Gotowe przekąski podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu, najlepiej z odrobiną miodu.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni – na zimno lub na ciepło, po podgrzaniu w piekarniku.