Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krakersy ziemniaczane, czyli przygotowane z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, to niezwykle smaczny i zdrowszy wariant klasycznej przekąski. Wypróbuj je z różnymi dodatkami, np. z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką, sezamem.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1522
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231921
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5034
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1522
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231921
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5034
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
Do masy dodaj obie mąki, masło, sól i żółtko oddzielone od białka. Wyrób składniki na gładkie ciasto.
Posiekaj drobno cebulę i rozmaryn. Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości masła klarowanego. Wmieszaj cebulę do masy ziemniaczanej.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm. Powykrawaj z niego szklanką okrągłe krakersy. Resztę ciasta zbierz.
Ułóż krakersy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz rozmarynem i lekko wciśnij go w głąb ciasta. Posmaruj krakersy rozkłóconym białkiem. W taki sam sposób wykorzystaj resztę ciasta po jego ponownym rozwałkowaniu i wykrojeniu kółek.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz krakersy ziemniaczane przez około 25-30 minut.