Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krakersy ziemniaczane, czyli przygotowane z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, to niezwykle smaczny i zdrowszy wariant klasycznej przekąski. Wypróbuj je z różnymi dodatkami, np. z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką, sezamem.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 587
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3689
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 263
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 416
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 587
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3689
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 263
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 416
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
Do masy dodaj obie mąki, masło, sól i żółtko oddzielone od białka. Wyrób składniki na gładkie ciasto.
Posiekaj drobno cebulę i rozmaryn. Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości masła klarowanego. Wmieszaj cebulę do masy ziemniaczanej.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm. Powykrawaj z niego szklanką okrągłe krakersy. Resztę ciasta zbierz.
Ułóż krakersy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz rozmarynem i lekko wciśnij go w głąb ciasta. Posmaruj krakersy rozkłóconym białkiem. W taki sam sposób wykorzystaj resztę ciasta po jego ponownym rozwałkowaniu i wykrojeniu kółek.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz krakersy ziemniaczane przez około 25-30 minut.