Do góry

Przekąski Przepis na:

Makaron z pastą z fasoli oraz sosem tuńczykowym

Makaron z pastą z fasoli oraz sosem tuńczykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 872

Dodano:

Odsłon: 590

Doskonałe danie pochodzące z północnych Włoch.Proste i szybki w przygotowaniu. Fajny pomysł na ciepła kolacje.

Składniki

  • 250 g fasoli Jaś
  • makaron cannelloni lub lasagne
  • 2-3 łyżki oliwy
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3-4 rybki anchois
  • 1 czubata łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki marynowanych kaparów
  • 2 łyżeczki zalewy z kaparów
  • sok i skórka z cytryny
  • sól oraz pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie oraz ostra papryka w proszku
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos
    1 średna cebula lub 3 szalotki
    3 ząbki czosnku
    1 mała łyżka masła
    2-3 łyżki oliwy
    2-3 kapary
    odrobina zalewy z kaparów
    1 małe opakowanie śmietany 18%
    sól i pieprz
    2 suszone pomidory
    łyżeczka musztardy Dijon lub francuskiej
    pół szklanki białego wina
    natka pietruszki
    puszka tuńczyka w kawałkach

  2. Sposób przyrządzenia
    Fasolę namaczamy przez noc a następnie gotujemy przez okolo 2 godziny aż będzie mięka.W duzej misce rozgniatamy tłuczkiem ugotowaną fasolę i dodajemy kolejno: oliwę, anchois,pokrojone suszone pomidory, kapary, zalewę z kaparów, sok, skórkę z cytryny, sól, pieprz ,zioła prowansalskie, ostrą paprykę oraz podprazone ziarna sezamu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
    Gotujemy 4-5 minut makaron tak aby tylko troszkę zmiękł, dojdzie nam podczas zapiekania.
    Ja osobiście gotuję makaron typu lasagne ,pozwala formować dowolne kształty.Na płaty nakładam porcję farszu i zawijam.
    Naczynie żaroodporne delikatnie smaruję oliwą, układam rurki rurki i zalewam moim sosem tuńczykowym ( sposób przygotowania poniżej).
    Sos
    Na łyżce masła i odrobinie oliwy podsmażam pokrojoną w drobniuta kostkę cebulę. Dodaję czosnek i kapary z odrobiną zalewy. Całość podsważama, aż cebulka sie zeszkli i dodaję pomidory suszone oraz musztardę a następnie zalewam winem i czekam aż odparuje.Doprawiam solą ,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.W tym momencie dodaję tuńczyka a po chwili zalewam wszystko śmietanką.
    Gotowym sosem zalewam moje faszerowane rurki i wstawiam całość do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika na około 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń