Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką

Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24949

Dodano:

Odsłon: 22045

Propozycja na delikatny, bardzo aromatyczny pasztet drobiowy z delikatną nutą słodyczy dzięki zawartości suszonych śliwek. Smak pasztetu dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i świeża natka pietruszki. Pasztet jest produktem bezglutenowym dzięki zastosowaniu ekspandowanego amarantusa.

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 białe cebule
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 garść suszonych śliwek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól himalajska
  • + bulion warzywny (do gotowania kurczaka)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy ją z włókien.

    Pierś kurczaka wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego na około 12 minut.

  2. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.

  3. Gdy cebulka delikatnie się podsmaży, dodajemy do niej pokrojoną wątróbkę i smażymy wszystko jeszcze około 3 minut. Cały czas mieszamy.

    Zarówno usmażoną z cebulą wątróbkę, jak i ugotowanego w bulionie kurczaka odstawiamy do ostygnięcia.

  4. Następnie 1 szklankę ekspandowanego amarantusa zalewamy 1/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy).

    Natkę pietruszki siekamy, a suszone śliwki parzymy wrzątkiem.

  5. Kiedy wątróbka z cebulą oraz kurczak ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa wraz z natką pietruszki i namoczonym w mleku amarantusem.

    Do zmielonych składników dodajemy jajko, przyprawy: majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz dosalamy wszystko solą himalajską.

  6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia w następujący sposób:
    1. warstwa masy pasztetowej
    2. suszone śliwki
    3. warstwa masy pasztetowej.

    Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.

  7. Pasztet studzimy, a następnie wstawiamy go na około 2 godziny do lodówki aby całkowicie stężał. Po tym czasie możemy przystąpić do krojenia.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia48 31 stycznia 2015 Cieszę się, że na Smakerze pojawia się coraz więcej przepisów bezglutenowych. Do tej pory do pasztetu dodawałam bułkę bezglutenową, a teraz wypróbuję z amarantusem :).Dziękuję za przepis i proszę o więcej. Pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 29 stycznia 2015 Jak zwykle Kasiu pysznie i zdrowo :-). Pozdrawiam serdecznie :-). Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń