Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatny, bardzo aromatyczny pasztet drobiowy z delikatną nutą słodyczy dzięki zawartości suszonych śliwek. Smak pasztetu dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i świeża natka pietruszki. Pasztet jest produktem bezglutenowym dzięki zastosowaniu ekspandowanego amarantusa.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Składniki
Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy ją z włókien. Pierś kurczaka wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego na około 12 minut.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
Gdy cebulka delikatnie się podsmaży, dodajemy do niej pokrojoną wątróbkę i smażymy wszystko jeszcze około 3 minut. Cały czas mieszamy. Zarówno usmażoną z cebulą wątróbkę, jak i ugotowanego w bulionie kurczaka odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie 1 szklankę ekspandowanego amarantusa zalewamy 1/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy). Natkę pietruszki siekamy, a suszone śliwki parzymy wrzątkiem.
Kiedy wątróbka z cebulą oraz kurczak ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa wraz z natką pietruszki i namoczonym w mleku amarantusem. Do zmielonych składników dodajemy jajko, przyprawy: majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz dosalamy wszystko solą himalajską.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia w następujący sposób: 1. warstwa masy pasztetowej 2. suszone śliwki 3. warstwa masy pasztetowej. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
Pasztet studzimy, a następnie wstawiamy go na około 2 godziny do lodówki aby całkowicie stężał. Po tym czasie możemy przystąpić do krojenia. Życzę smacznego! :)