Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Peperonata – to, mówiąc w skrócie, proste danie z papryki. Jest wiele przepisów na peperonatę i wiele sposobów jej przygotowania. Większość zakłada użycie cebuli, czosnku, oliwy i pomidorów, ale pierwsze skrzypce zawsze grają świeże, słodkie strąki papryki. Wiele receptur sugeruje wstępne upieczenie papryk, obranie ich ze skórki i dopiero dalsze przetwarzanie. Mniam, to na pewno jest pyszne, uwielbiam pieczoną paprykę! Ale zazwyczaj jestem zbyt leniwa, by przygotować przetwory i potrawy z wstępnie upieczonej papryki. A może jestem po prostu zbyt zapracowana, brak mi czasu i ponad wszystko cenię sobie ultraproste przepisy? Tak!!! Dziś więc peperonata po mojemu. Nie całkiem tradycyjna i ortodoksyjna, ale mimo to – pyszna! Jeśli strąki papryki pokroisz w wąskie paski, to obecność skórki nie przeszkadza nic a nic. Do dania możesz dodać pomidory, ale moje doświadczenie wskazuje, że bez pomidorów peperonata jest nawet smaczniejsza. Zamiast pomidorów dodałam do papryki białe wino i to jest świetny sposób. Wypróbuj go koniecznie!
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 237
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 237
Składniki
W dużym garnku/rondlu z grubym dnem rozgrzej 1,5 szklanki dobrej, nierafinowanej oliwy.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć piórka z cebuli, podsmażaj na małym ogniu do momentu, gdy cebula zmięknie, jednak nie powinna się przyrumienić.
Dodaj przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku z bardzo dużej główki. Wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilkę.
Teraz dodaj do garnka szklankę białego wytrawnego wina. Duś wszystko przez kilka minut.
Do rondla wrzuć paprykę pokrojoną w wąskie paski. Dodaj sól. Teraz możesz ogrzewać garnek na palniku, na niewielkim ogniu, albo wstawić naczynie do gorącego piekarnika i piec peperonatę. Ja tym razem wybrałam palnik. Dusiłam paprykę w oliwie z dodatkami dość długo, aż zupełnie zmiękła.
Gotową peperonatę możesz podać od razu, na gorąco – najlepiej z kawałkiem bagietki lub świeżą bułką.
Na zimno smakuje chyba nawet lepiej, więc chętnie wybieram ten sposób podania.
Jeśli przygotujesz peperonatę w większej ilości, to śmiało powkładaj nadmiar do słoików i zapasteryzuj “na zaś”. Będzie jak znalazł w najmniej przyjaznej porze roku – pachnący latem promyk słońca.