Do góry

Przekąski Przepis na:

Peperonata

Peperonata

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3607

Dodano:

Odsłon: 1643

Peperonata – to, mówiąc w skrócie, proste danie z papryki. Jest wiele przepisów na peperonatę i wiele sposobów jej przygotowania. Większość zakłada użycie cebuli, czosnku, oliwy i pomidorów, ale pierwsze skrzypce zawsze grają świeże, słodkie strąki papryki. Wiele receptur sugeruje wstępne upieczenie papryk, obranie ich ze skórki i dopiero dalsze przetwarzanie. Mniam, to na pewno jest pyszne, uwielbiam pieczoną paprykę! Ale zazwyczaj jestem zbyt leniwa, by przygotować przetwory i potrawy z wstępnie upieczonej papryki. A może jestem po prostu zbyt zapracowana, brak mi czasu i ponad wszystko cenię sobie ultraproste przepisy? Tak!!! Dziś więc peperonata po mojemu. Nie całkiem tradycyjna i ortodoksyjna, ale mimo to – pyszna! Jeśli strąki papryki pokroisz w wąskie paski, to obecność skórki nie przeszkadza nic a nic. Do dania możesz dodać pomidory, ale moje doświadczenie wskazuje, że bez pomidorów peperonata jest nawet smaczniejsza. Zamiast pomidorów dodałam do papryki białe wino i to jest świetny sposób. Wypróbuj go koniecznie!

Składniki

  • 1,5 szklanki oliwy nierafinowanej, tłoczonej na zimno
  • 1 kg cebuli obranej i pokrojonej w piórka
  • 2 kg strąków słodkiej papryki (waga po oczyszczeniu z ogonków i pestek), pokrojonych w wąskie paski
  • 1 duuuuża główka czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku/rondlu z grubym dnem rozgrzej 1,5 szklanki dobrej, nierafinowanej oliwy.

  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć piórka z cebuli, podsmażaj na małym ogniu do momentu, gdy cebula zmięknie, jednak nie powinna się przyrumienić.

  3. Dodaj przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku z bardzo dużej główki. Wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilkę.

  4. Teraz dodaj do garnka szklankę białego wytrawnego wina. Duś wszystko przez kilka minut.

  5. Do rondla wrzuć paprykę pokrojoną w wąskie paski. Dodaj sól. Teraz możesz ogrzewać garnek na palniku, na niewielkim ogniu, albo wstawić naczynie do gorącego piekarnika i piec peperonatę. Ja tym razem wybrałam palnik. Dusiłam paprykę w oliwie z dodatkami dość długo, aż zupełnie zmiękła.

  6. Gotową peperonatę możesz podać od razu, na gorąco – najlepiej z kawałkiem bagietki lub świeżą bułką.

  7. Na zimno smakuje chyba nawet lepiej, więc chętnie wybieram ten sposób podania.

  8. Jeśli przygotujesz peperonatę w większej ilości, to śmiało powkładaj nadmiar do słoików i zapasteryzuj “na zaś”. Będzie jak znalazł w najmniej przyjaznej porze roku – pachnący latem promyk słońca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń