Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proziaki Magdy Gessler to klasyczne placki pochodzące z Podkarpacia. Kluczowym składnikiem jest zsiadłe mleko, które można zastąpić kefirem. Tradycyjnie są podpiekane na piecu opalanym drewnem, dzięki czemu przesiąkają charakterystycznym aromatem. Choć obecnie trudno jest w domowych warunkach odtworzyć tę recepturę, to proziaki pozostają pysznym i klasycznym pomysłem na obiad, przekąskę czy czekadełko.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2257
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2257
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą i solą. Dodaj zsiadłe mleko i wymieszaj. Kiedy ciasto zrobi się już bardzo gęste, przenieś je na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Wytnij z niego okrągłe lub kwadratowe proziaki. Piecz je na suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Jeśli dysponujesz kuchnią opalaną drewnem, możesz je także przygotować na niej, na blaszce. Będą wtedy przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą.
Przygotuj masło czosnkowe. Masło ogrzej do temperatury pokojowej. Pietruszkę bardzo drobno posiekaj lub zblenduj.
W misce utrzyj masło z pietruszką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrze wymieszaj i uformuj i wstaw w miseczce do lodówki na 20 minut. Gotowe proziaki Magdy Gessler podawaj z dodatkiem przygotowanego wcześniej masła czosnkowego.