Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku i pełne aromatycznego nadzienia – ta przekąska andrzejkowa to imprezowy hit! Połączenie salami, sera i suszonych pomidorów w delikatnym cieście na pizzę tworzy ślimaczki, po które każdy sięgnie więcej niż raz. Pachną ziołami i zapieczonym serem, a do tego można je jeść bez sztućców. Dzięki temu są idealne na andrzejkowy wieczór pełen zabawy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a salami w cienkie plasterki lub paseczki.
Ciasto na pizzę rozłóż na blacie (lub papierze do pieczenia) w prostokąt. Delikatnie posmaruj sosem pomidorowym, posyp bazylią i oregano, zostawiając ok. 1–2 cm wolnego brzegu. Rozsyp równomiernie posiekaną cebulę, salami, suszone pomidory i starty ser żółty (zostaw garść na potem).
Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Pokrój ostrym nożem na plastry grubości ok. 2-3 cm.
Ułóż przekąskę andrzejkową na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posmaruj wierzch delikatnie oliwą. Posyp pozostałym tartym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-18 minut aż będą złociste i chrupiące. Podawaj jeszcze ciepłe.