Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta rolada z szynki konserwowej i serka śmietankowego to świetny pomysł na przekąskę między głównymi posiłkami – znacznie zdrowszą niż batoniki czy ciastka. Rolada świetnie sprawdzi się też na szwedzkim stole. Jeśli chcesz zaserwować ją w formie finger food, dodaj do farszu dwie łyżeczki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody żelatyny.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 866
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2740
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3201
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 866
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2740
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3201
Składniki
Przygotuj farsz do rolady. Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Na tej samej wielkości kosteczkę pokrój ogórki. Odcedź kukurydzę z zalewy. Przeciśnij przez praskę czosnek.
Wymieszaj serek z czosnkiem (odłóż trochę do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wmieszaj do serka paprykę, ogórki.
Podziel farsz na 8 części. Rozsmaruj każdą na plastrze szynki, zostawiając wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń w rolady, kończąc na wolnych brzegach.
Pokrój rolady na plastry i ułóż na półmisku. Przełóż odłożony serek do rękawa cukierniczego lub szprycy. Udekoruj plastry rolady serkiem i kukurydzą. Przechowuj w lodówce.