Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Do ich zrobienia będziemy potrzebowali gotowe ciasto francuskie, dostępne praktycznie w każdym sklepie, przecier pomidorowy, wędlinę w plastrach, a także żółty ser i trochę ziół prowansalskich. Ślimaczki najlepiej smakują na ciepło, ciasto jest chrupiące, a ser się genialnie ciągnie. Jest to przekąska uzależniająca!
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
Piekarnik nastawiamy na 200 ℃ (góra-dół, z termoobiegiem). Ciasto francuskie rozwijamy z folii. Smarujemy je przecierem pomidorowym (omijamy brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Nakładamy równomiernie żółty ser, pancettę, pokrojoną w paski paprykę. Rolujemy tak jak makowiec i lekko dociskamy na końcu. Zwinięty rulonik kroimy na ok 12-14 równych części. Układamy równomiernie na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (pieczemy aż będą ładnie rumiane). Podajemy ciepłe. Smacznego!
Z resztek ciasta wycinamy paseczki, owijamy nimi kabanosy pokrojone na 10 cm paseczki i pieczemy je ok 10 minut w 200 ℃. W ten sposób mamy dwie pyszne przekąski zrobione w pół godziny.