Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słoność halloumi dobrze komponuje się z duszonym w pomidorach bakłażanem
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8632
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3060
Polecam.
Odsłon: 1856
Polecam.
Odsłon: 538
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8632
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3060
Polecam.
Odsłon: 1856
Polecam.
Odsłon: 538
Składniki
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, skropić oliwą, położyć na blasze do pieczenia skórką do góry. Piekarnik ustawić na funkcję grill, wstawić bakłażana, piec do zbrązowienia. Lekko ostudzić, skórkę usunąć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i płatki chili, lekko przesmażyć. Dodać wędzoną paprykę, pomidory i pokrojony w kostkę bakłażan. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.
Halloumi pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, ser smażyć po 2 minuty z obu stron.
Na talerze rozłożyć duszonego bakłażana w pomidorach i plastry usmażonego sera halloumi, skropić oliwą, podawać z chlebem.