Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe sushi zdecydowanie lepiej smakuje a na pewno daje więcej satysfakcji ze zrobienia go w domowych warunkach.
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27598
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2895
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4426
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 530
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27598
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2895
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4426
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 530
Składniki
Ryż przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać robimy to do momentu aż woda stanie się przezroczysta, nie będzie mleczna. Przepłukany ryż wkładamy do garna i dodajemy 3 szklanki wody. Gotujemy 15 min na średnim ogniu. Następnie podglądamy czy ryż na pewno wchłonął całą wodę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Po tym czasie dodajemy zaprawę do sushi i odstawiamy ryż do całkowitego wystygnięcia.
Paluszki krabowe oraz łososia kroimy wzdłuż na pół. Ogórka należy sparzyć następnie po kroić wzdłuż na 4 kawałki i wyciąć miąższ , pokroić na mniejsze paseczki. Awokado obieramy i kroimy w cienkie paski również po długości.
Na macie bambusowej układamy liść nori gładką stroną do zewnątrz. Nakładamy ryż w niedużej ilości, zostawiając pasek na górze do zwinięcia sushi (w trakcie nakładanie ryżu dobrze jest zwilżać dłonie w miseczce z wodą aby ryż nie przyklejał nam się do rąk). Przy końcu liścia smarujemy ryż serkiem oraz układamy w poziomie paluszki krabowe, łososia, kilka pasków ogórków oraz awokado. Koniec liścia na którym nie nakładaliśmy do końca ryżu smarujemy wodą. Zwijamy rolkę zaciskając za farszem a następnie od drugiego końca zwijamy i rolujemy rolkę. Kroimy ją na kawałki podajemy z wasabi i sosem sojowym.