Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7452
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2471
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70713
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7452
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2471
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70713
Składniki
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij ciasto, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190˚C. Dobrze ostudź.
Wyciśnij do rondelka sok z cytryn.
W rondelku wymieszaj sok z: jajkami, cukrem i żelatyną. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstszy. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.
Po dodaniu masła, krem wylej do upieczonego w formie ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyjmij tartę z formy i udekoruj świeżymi malinami.