Do góry

Przekąski Przepis na:

Wędlina z jelenia w galarecie z marchewką i fasolką szparagową

Wędlina z jelenia w galarecie z marchewką i fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 291 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 56

Ta wędlina robi się praktycznie sama, a efekt, który otrzymujemy jest zaskakujący - pyszna i elegancko wyglądająca wędlina. Po raz kolejny poszłam mocno na skróty. Wszystkie składniki wrzuciłam do worka do gotowania sous vide, zapakowałam próżniowo i ugotowałam na parze. Potem tylko worek ułożyłam w foremce i obciążyłam kilogramem mąki by po zastygnięciu cieszyć się pyszną wędliną. Dzięki temu, że cały proces obróbki był w jednym próżniowym worku cały smak został w środku. Jest jeszcze jeden duży plus, zmywanie naczyń ograniczone do minimum - tylko nóż i deska do krojenia.

Składniki

  • 500 g mięsa z szynki jelenia lub sarny
  • marchewka
  • 300 g fasolki szparagowej, miałam żółtą i zieloną(może być mrożona)
  • opakowanie żelatyny(na 2,5 litra wody)
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru, około 1 cm
  • szczypta szafranu
  • łyżka curry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sos worcestershire
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • opcjonalnie mała papryczka chili
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Wędlina z jelenia w galarecie z marchewką i fasolką szparagową

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Marchewkę kroimy w cienkie słupki.Wszystkie składniki przekładamy do worka do pakowania próżniowego, przystosowanego do gotowania sous vide. Pakujemy próżniowo za pomocą pakowarki.

    Gotujemy na parze przez 40 minut. Worek z wędliną przekładamy do naczynia i układamy, tak by po zastygnięciu galareta miała ładny kształt. Obciążmy z wierzchu, by wszystkie kawałki mięsa, były zanurzone w galarecie. Ja obciążyłam kilogramem mąki. Odstawiamy w chłodne miejsce, by galareta stężała.
    Gdy galareta stężeje odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Galaretę kroimy w cienkie plastry i podajemy jako wędlinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń